Politiet vil have mulighed for at overvåge din aktivitet på nettet

Skrevet af admin

14/05/2015

Mest læste i dag

Nogle kalder det masseovervågning, politiet kalder det nødvendigt i kampen mod terror - og anden grov kriminalitet for den sags skyld.

Det omstridte overvågningsredskab sessionslogning giver oplysninger om danskernes aktivitet på internettet, og derfor vil Rigspolitiet igen have mulighed for at gå i de digitale arkiver, hvilket ellers blev afskaffet sidste sommer, skriver Berlingske.

Ifølge Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet, mangler politiet adgang til de digitale fodspor, der hver dag efterlades online. Eksempelvis kunne det have været et "afgørende" værktøj i efterforskningen af attentaterne i København 14. og 15. februar.

- Hvis man har en smartphone og løbende tjekker vejret, aktiekurser, eller hvad man nu bruger den til, så kommunikerer telefonen løbende med en mobilmast, siger han til Berlingske og fortsætter:

- Hvis teleudbyderen har gemt de oplysninger, kan vi med en dommerkendelse finde ud af præcis, hvor mobiltelefonen fysisk har været. Men uden logning kan vi ikke finde ud af det. Det er faktisk et stort problem for os både i den konkrete sag og i andre sager.

Det er nemlig ikke kun i sager om terror, at politiet gerne vil have mulighed for at følge sporene i vores digitale liv. Også i røveri-, narko-, voldtægtssager og sager om internetkriminalitet vil det være brugbart, siger Svend Larsen, der erkender, at ordningen i sin tidligere form var ineffektiv.

Sessionslogningen, hvor tele- og internetudbydere var forpligtede til at gemme oplysninger om danskernes færden på internettet, blev afskaffet sidste sommer efter en ophedet debat, og af kritikere stemples dataindsamlingen som "masseovervågning".

Senest har Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia, ifølge Berlingske sagt, at den form for logning er uforenelig med EU's charter om grundlæggende rettigheder.

På Christiansborg er politikerne splittede, men justitsminister Mette Frederiksen (S) erklærer sig i en mail til Berlingske åben over for en justering af de nuværende regler.

/ritzau/