Politiet vil ikke besvare spørgsmål om Tibet-sagen

Skrevet af admin

22/09/2015

Dagens topnyheder

Efter landsrettens dom i Tibet-sagen har tavsheden sænket sig over dansk politi.

I Københavns Politi ønsker man ikke at besvare spørgsmål, lyder det fra sekretariatschef Jesper Kofoed.

Politiet tager dommen til efterretning og vil nu gennemgå afgørelsen nærmere, oplyser han.

Med henvisning til, at justitsminister Søren Pind (V) er kaldt i samråd af Enhedslisten, ønsker politiet ikke at komme med yderligere bemærkninger, hedder det i en mail.

Landsretten fastslår i tirsdagens dom, at politiet ved flere episoder under den kinesiske præsidents besøg i 2012 udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at vise det tibetanske flag for præsidenten.

Det skete for eksempel ved Langelinie, i Kongens Have og på Christiansborg Slotsplads.

Men tirsdag ønsker politiet ikke at svare på, hvordan de forskellige ensartede indgreb kunne ske uden en mere generel forholdsordre.

Hidtil har ledelsen i Københavns Politi sagt, at der ikke var nogen generel ordre om at hindre borgere i at vise det tibetanske flag.

Heller i Politiforbundet er der tirsdag vilje til at udtale sig om sagen.

- Jeg har ingen kommentarer, siger formand Claus Oxfeldt til Ritzau.

I tænketanken Justitia mener direktør Jacob Mchangama, at der er tale om en alvorlig sag, fordi borgernes ytringsfrihed blev krænket.

Han har opfordret Søren Pind til at bore dybere i sagen.

Landsrettens dommere understreger, at de ikke har taget stilling til, om seks borgeres ytringsfrihed, forsamlingsfrihed eller ret til at bevæge sig er blevet krænket.

Retten har udelukkende forholdt sig til, om der er sket en ulovlig frihedsberøvelse. Det er tilfældet med hensyn til en af de seks borgere, lyder konklusionen.

Det var en mand, der i Kongens Have blev tvunget til at lægge sit tibetanske flag på jorden og i en times tid var bevogtet af betjente.

/ritzau/