Politiet vil være bedre til brandefterforskning

Politiet skal blive bedre til at efterforske mistænkelige brande, hvor der kan være tale om ildspåsættelse.

Det siger politiinspektør Lene Sørensen, der er chef for Rigspolitiets Nationalt Kriminal Teknisk Center, NKC, hvor politiets brandefterforskere er ansat, til BT.

- Dansk Politi har de seneste år oplevet et stadig mere komplekst og udfordrende kriminalitetsbillede, som blandt andet kræver anvendelse af ny teknologi, særlig ekspertise, rutine og udstyr, og dermed også stiller større krav til den tekniske del af efterforskningen, skriver hun i en mail til avisen og fortsætter:

- Vi evaluerer hele tiden vores arbejdsindsats for at forbedre arbejdsmetoderne og sørger for, at vi til enhver tid råder over de rette kompetencer.

NKC-chefen fortæller, at man vil ansætte en brandteknisk specialkonsulent med "ingeniørbaggrund eller anden relevant naturvidenskabelig baggrund."

- Vedkommende skal besidde opdateret videnskabsteoretisk viden om brandfysik, brandkemi og materialeegenskaber og skal blandt andet bidrage til den løbende kvalitets- og metodeudvikling af brandtekniske opgaveløsning, siger Lene Sørensen.

Det er også planen, at specialkonsulenten skal deltage i konkrete brandårsagsefterforskninger.

Den personelle oprustning kommer efter en sag, hvor en sønderjysk hotelejer i en brandteknisk rapport blev beskyldt for at have sat ild til sit eget hotel tilbage i februar 2012.

Rapporten havde ifølge flere brandeksperter store mangler, og vigtige konklusioner fra den brandtekniske undersøgelse var udeladt. Sagen endte med, at hotelejeren blev frifundet ved Retten i Sønderborg.

- Jeg kunne fint forstå, at alle indicier pegede på, at det var en brand, der skulle efterforskes. Jeg ville bare gerne have den efterforsket ordentligt.

- Det første, politiet sagde ved en af afhøringerne, var, at politiet vidste, det var mig, der havde gjort det, siger den frifundne 53-årige nu tidligere hotelejer til BT.

/ritzau/

Dagens Gossip