Politiet ville skjule beviser i Tibet-sagen

Skrevet af admin

23/09/2015

Mest læste i dag

Københavns Politi ville forhindre, at lydfiler med afslørende passager om betjentes indgreb mod borgere med Tibets flag kom frem i lyset.

Materialet er ikke af afgørende betydning for sagens udfald, lød politiets begrundelse i forløbet op til den netop afsagde dom i Østre Landsret. Dommerne tvang dog politiet til at aflevere lydfilerne.

Tirsdagens dom viser, at politiets begrundelse ikke holdt. Tværtimod lægger de tre landsdommere vægt på lydoptagelserne.

Efter at have hørt politiets radiokommunikation, set tv-klip og lyttet til borgeres forklaringer konkluderer dommerne, at politiet samlet set udfoldede bestræbelser på at hindre borgere i at vise det tibetanske flag for den kinesiske præsident.

Indgrebene skete 15. juni 2012 både ved Langelinie, i Kongens Have og på Christiansborg Slotsplads.

Dommerne har dog - på grund af juridisk teknikalitet - ikke taget stilling til, om betjentene krænkede borgernes ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og ret til at bevæge sig.

"Tag flaget fra dem, kom," lød det for eksempel.

Lydfilerne blev frigivet til de seks borgeres advokat for nogle måneder siden.

Men ligesom politiet ikke frivilligt ville give slip på optagelser til retssagen, fandt politiet heller ikke grund til at fortælle Justitsministeriet eller Folketingets retsudvalg, at optagelserne afslører i hvert fald én decideret ordre om at fjerne tibetanske flag.

Det skete dog forleden. Fredag 11. september fortalte Støttekomiteen for Tibet i en pressemeddelelse om politiets radiomeldinger. Og først senere samme dag besluttede politidirektør Thorkild Fogde sig for at orientere Justitsministeriet.

I brevet erkender politidirektøren, at det ved gennemlytning er konstateret i hvert fald et tilfælde, hvor der bliver givet instruks om at fjerne flag. Denne information blev givet til retsudvalget 18. september.

Hidtil har politiet og Justitsministeriet forklaret, at der ikke blev givet generelle ordrer eller instrukser til betjentene om at indskrænke borgernes ytringsfrihed under præsident Hu Jintaos besøg i juni 2012.

Nu har landsretten imidlertid konstateret, at flere betjente flere forskellige steder i hovedstaden optrådte på samme måde.

Hvordan det kan være sket uden en eller anden generel forholdsordre, ønsker Pernille Skipper fra Enhedslisten at få svar på.

Justitsminister Søren Pind (V) afviser at kommentere sagen. Politidirektør Thorkild Fogde vil ikke besvare spørgsmål. Og også Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, er tavs.

I tænketanken Justitia mener direktør Jacob Mchangama, at der er tale om en ret alvorlig sag.

- Vi kan ikke have, at der sker indgreb i folks ytringsfrihed i et demokrati, mener han.

/ritzau/