Politiets telefonlinjer gløder under sirenetest

»I dag vil man i alt høre tre sirener, to varslingssignaler og et enkelt afvarslingssignal. Det gør vi for at teste systemet og for at minde danskerne om, hvad sirenen betyder,« siger Henrik Andersen, IT-chef for Beredskabsstyrelsen, til Berlingske Nyhedsbureau.

Han understreger, at det er meget vigtigt, at man ikke begynder at ringe 112 eller 114, når sirenen lyder. Det gælder faktisk både i forbindelse med tests af systemet, som det er tilfældet onsdag samt i forbindelse med episoder, hvor der er reel fare.

»En del ringer til alarmcentralen, når sirenerne lyder, men de her unødvendige opkald kan blokere for livsvigtige opkald til alarmcentralen, så det skal man helst undgå. I stedet skal man gå inden døre, slukke for ventilationsanlæg, lukke vinduer og søge information ved at høre radio eller se TV,« siger Henrik Andersen.

Øvelsen begynder onsdag klokken 12 og vil i alt vare i cirka seks minutter.

Varslingssystemet bliver oftest brugt i forbindelse med kemiske udslip eller farlig røgudvikling, og det bliver i gennemsnit brugt til »rigtige« varslinger ti gange årligt.

»I 2012 blev sirenerne brugt ni gange, mens vi i 2011 varslede 14 gange,« siger Henrik Andersen.

Den årlige test af sirenerne bliver styret af politiet, og det er Østjyllands Politi, der foretager prøvningen. Foruden den årlige test foretager man hver nat en stort set lydløs test.

Dagens Gossip