Politifolk i Ohio undgår retssag efter drab på sort dreng

Skrevet af admin

29/12/2015

Dagens topnyheder

En storjury i den amerikanske delstat Ohio har afgjort, at der ikke skal rejses sag mod politifolk, som i november 2014 skød og dræbte en 12-årig sort dreng - Tamir Rice, da han stod med en legetøjspistol i hånden i en park.

I afgørelsen hedder det, at der blev begået en række fejltagelser af de hvide politifolk, men at der ikke skete noget ulovligt.

Politifolkene har forklaret, at de tre gange beordrede drengen til at række hænderne i vejret, men at han i stedet famlede med hånden ved midjen, som om han ville trække en pistol. Politiet skød drengen få sekunder, efter at patruljen var ankommet til stedet.

- Det ville være urimeligt, hvis loven krævede, at politiet skal vente og se, om de står over for et rigtigt våben, siger statsanklageren Tim McGinty.

I en rapport fra USA's justitsministerium sidste år hed det, at politiet i Cleveland i al almindelighed udøver for megen vold. Derefter har alle politifolk i storbyen fået kameraer fæstnet på deres uniformer.

På sociale medier har der været mange vrede protester og opfordringer til demonstrationer efter afgørelsen i Cleveland, som kommer kort efter, at politiet i Chicago har skudt og dræbt to sorte indbyggere.

I politiets kommunikation over radioen blev det ikke gjort klart, at den person, som slog alarm, fortalte, at den mistænkte var en dreng, og at hans pistol måske var en legetøjspistol.

- Det var fejl, som var medvirkende årsager til sagens tragiske udfald, siger McGinty.

Rices familie har anlagt sag mod politiet, og den har krævet, at de to politifolk, som skød deres søn, bliver retsforfulgt, og at hele sagen bliver efterforsket af justitsministeriet.

- Tamirs familie er bedrøvet og skuffet over denne afgørelse - men ikke overrasket, siger familiens advokat i en erklæring.

- Justitsministeriet og FBI har overvåget efterforskningen og vil fortsætte undersøgelse af Rices død, siger en talsmand.

McGinty siger, at optagelser fra et sikkerhedskamera viser, at Rice søgte efter en pistol, som kunne skyde med bløde plastikkugler, da politiet kører op til parken.

Politifolkene har været i begrænset tjeneste siden Rice blev skudt.

/ritzau/Reuters