Politiformand advarer politiker mod at begå selvtægt

Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet, advarer Liberal Alliances folketingsmedlem Joachim B. Olsen om at begå selvtægt.

Det sker i kølvandet på, at politikeren i en Facebook-opdatering kommenterer, at ukendte personer nytårsaften sprængte hans postkasse i stykker.

I samme opdatering gør Joachim B. Olsen det klart, at havde han fået fat i gerningsmændene, var han klar til at "stikke dem en flad".

Udmelding har mødt skarp kritik fra personer på de sociale medier samt fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Nu er også formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, ude og advare den tidligere kuglestøder mod at begå selvtægt.

- Man skal holde sig langt væk fra selvtægt. Det er ulovligt og i strid med det at have et retssamfund, siger Oxfeldt til BT og tilføjer:

- Hvis man slår en anden person risikerer man at få en dom for vold og en plet på straffeattesten. Det man kan gøre i stedet, er at foretage en civil anholdelse, hvor man tilbageholder personen, indtil politiet ankommer, siger Claus Oxfeldt.

Og politikerens selvtægt kan muligvis udløse en strengere straf, end hærværket mod postkassen, skriver BT.

En dom for vold efter § 244 straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år, mens hærværk straffes efter §291 med bøde eller fængsel indtil 1 år og 6 måneder.

Joachim B. Olsen selv forklarer sin ytring om selvtægt med, at jura ikke altid er alt.

- For mig er det simpelthen så logisk. Det er det samme, hvis der kom en indbrudstyv og brød ind i mit hjem. Det skal da have konsekvenser. Der er andet, der holder et samfund sammen end jura. Der er også sociale normer, siger han til BT.

/ritzau/

Dagens Gossip