Politiker kræver dansk nazi-læges flugt undersøgt

Historien om den danske nazi-læge Carl Værner er ikke særlig kendt i den brede danske offentlighed, men den britiske politiker og homo-aktivist, Peter Tatchell, har brugt årevis på at afdække, hvordan det lykkedes den danske krigsforbryder at undslippe straf ved at flygte til den argentinske hovedstad Buenos Aires via Sverige i 1946.

Læs også: To års fængsel til dansk nynazist for at sprede nazi-propaganda

Ifølge Peter Tatchell holdt både danske og britiske myndigheder hånden over ham, og i et debatindlæg i den britiske avis Guardian, beder han nu den danske regering om at belyse sagen.

Han kalder sagen om Peter Værnet, der foretog medicinske eksperimenter i koncentrationslejren Buchenwald, for Danmarks lille beskidte hemmelighed. 

-  De danske myndigheder har endnu ikke forklaret, hvorfor Carl Værnet, og dem der holdt hånden over ham, aldrig blev retsforfulgt, og hvorfor de først åbnede sagen, da jeg henvendte mig i 1998, skriver Peter Tatchell. 

Læs også: Sendte 125.000 i dødslejre: Top-nazist meldes død

Debatindlægget kommer i forbindelse med årsdagen for Danmarks befrielse, og han kalder Danmarks generelle indsats under krigen for beundringsværdig, men med undtagelse af sagen om Carl Værnet. 

Den danske nazi-læge lavede medicinske eksperimenter i koncentrationslejren Buchenwald, hvor han forsøgte at operere homoseksualitet ud af mænd ved forskellige hormonbehandlinger. 

Flere patienter døde af den eksperimentielle behandling. 

Carl Værnet flygtede til Argentina i 1947, hvor han levede et stille liv under sit eget navn indtil sin død i 1965. 

På trods af krav om retforfølgelse undlod de danske myndigheder at holde ham ansvarlig for isne forbrydelser under krigen. 

Følg Dagens.dk for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip