Politiker kræver dansk nazi-læges flugt undersøgt

Historien om den danske nazi-læge Carl Værner er ikke særlig kendt i den brede danske offentlighed, men den britiske politiker og homo-aktivist, Peter Tatchell, har brugt årevis på at afdække, hvordan det lykkedes den danske krigsforbryder at undslippe straf ved at flygte til den argentinske hovedstad Buenos Aires via Sverige i 1946.

Læs også: To års fængsel til dansk nynazist for at sprede nazi-propaganda

Ifølge Peter Tatchell holdt både danske og britiske myndigheder hånden over ham, og i et debatindlæg i den britiske avis Guardian, beder han nu den danske regering om at belyse sagen.

Han kalder sagen om Peter Værnet, der foretog medicinske eksperimenter i koncentrationslejren Buchenwald, for Danmarks lille beskidte hemmelighed. 

-  De danske myndigheder har endnu ikke forklaret, hvorfor Carl Værnet, og dem der holdt hånden over ham, aldrig blev retsforfulgt, og hvorfor de først åbnede sagen, da jeg henvendte mig i 1998, skriver Peter Tatchell. 

Læs også: Sendte 125.000 i dødslejre: Top-nazist meldes død

Debatindlægget kommer i forbindelse med årsdagen for Danmarks befrielse, og han kalder Danmarks generelle indsats under krigen for beundringsværdig, men med undtagelse af sagen om Carl Værnet. 

Den danske nazi-læge lavede medicinske eksperimenter i koncentrationslejren Buchenwald, hvor han forsøgte at operere homoseksualitet ud af mænd ved forskellige hormonbehandlinger. 

Flere patienter døde af den eksperimentielle behandling. 

Carl Værnet flygtede til Argentina i 1947, hvor han levede et stille liv under sit eget navn indtil sin død i 1965. 

På trods af krav om retforfølgelse undlod de danske myndigheder at holde ham ansvarlig for isne forbrydelser under krigen. 

Følg Dagens.dk for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip