Politikere efterlyser østjysk trængselskommission

Landets næststørste by, Aarhus, lider under samme problemer, som vil tiltage i takt med, at byen vokser.

Sådan lyder vurderingen fra to østjyske politikere, der slår til lyd for en østjysk trængselskommission.

»Det er på tide, at man gør op med vanetænkningen og først og fremmest tager udgangspunkt i hovedstaden, når der skal komme bud på, hvordan man løser de trafikale udfordringer. En god løsning for København er ikke nødvendigvis en god løsning for resten af landet,« siger Aarhus-rådmand for teknik og miljø, Bünyamin Simsek (V), i en skriftlig kommentar.

»Derfor opfordrer jeg til, at man nedsætter regionale kommissioner, hvor stat, regioner og kommuner kan undersøge og komme med løsninger på lokale problemstillinger,« siger han.

Aarhus er de seneste år vokset med cirka 4.000 indbyggere om året, og i 2030 ventes indbyggertallet at være steget til 375.000 århusianere.

Også udvalgsformand i Norddjurs Kommune og næstformand for det midtjyske trafikselskab Midttrafik, Mads Nikolajsen (SF), vil have en østjysk trængselskommission på banen.

»Lad os få en trængselskommission for Aarhus og omegn. Med trafikforskere, transportaktører og politikere fra by og opland og udland,« siger han i en kommentar.

»Vi kan nå at forebygge den værste trængsel,« siger Mads Nikolajsen, der mener, at Aarhus Kommune i sin byplanlægning lægger op til alt for mange parkeringspladser og for megen plads til biler i byens centrum.

I stedet efterlyser han parkeringspladser uden for byen, hvor bilister kan parkere og tage den kommende letbane ind til byens centrum.

GPS-producenten Tom-Tom offentliggjorde tidligere i år en måling over de mest trafikerede byer i Norden i 2012. Opgørelsen, der er baseret på hastighedsdata fra GPS-enheder i biler, viser, at Stockholm topper listen, mens Aarhus indtager fjerdepladsen og København syvendepladsen.

I Aarhus er den gennemsnitlige trafiktæthedsniveau 19 procent, det vil sige, at en køretur i gennemsnit tager 19 procent længere tid, hvis man sammenligner med den bedst tænkelige situation.

Dagens Gossip