Politikere fortørnede over fjernelse af Tibet-graffiti

Skrevet af admin

14/12/2015

Dagens topnyheder

Fra begge sider af folketingssalen vækker det vrede, at politiet i 2012 hyrede et rengøringsfirma til at fjerne Tibet-graffiti og kridttegninger, der udtrykte modstand mod Kinas undertrykkelse af det tibetanske folk.

- Når man på forhånd hyrer et rengøringsfirma til at fjerne graffiti, så er det fordi, det er planlagt, at kritikken skulle holdes væk fra den kinesiske præsident. Det er jo ikke noget, politiet gør til daglig, siger retsordfører Pernille Skipper (EL).

Retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) mener, at politiet har svigtet.

- Det hører slet ikke under politiets arbejdsområde at få et privat selskab til at fjerne kridttegninger. Det virker, som om der ligger en politisk motivation bag den ordre, og det er stærkt kritisabelt, hvis det er tilfældet, skriver han i en pressemeddelelse.

Det er ikke første gang, at politiets fremfærd under statsbesøget af daværende kinesiske præsident Hu Jintaos i 2012 bliver gransket.

I efteråret kom det frem, at politiet lå inde med en såkaldt "operationsbefaling", der understregede, at præsidenten ikke skulle kunne se demonstranter fra sin kortege.

Politiet havde ellers benægtet flere gange, at der lå en ordre bag bortvisning af fredelige demonstranter, der sammen med deres tibetanske flag flere gange blev fjernet fra præsidentens åsyn af den danske ordensmagt.

Mandag oplyser Radio24syv, at rengøringsselskabet ISS havde fået til opgave at fjerne eller afvaske graffiti "inden præsidentens ankomst".

En undersøgelseskommission, som blev nedsat i efteråret, skal granske sagen. Også fjernelse af graffiti skal indgå i kommissionen arbejde, mener Pernille Skipper.

To højtstående politifolk fra Københavns Politi er blevet midlertidigt forflyttet efter Tibet-sagen. Det drejer sig om en politikommissær og en vicepolitiinspektør.

Under statsbesøget blev der underskrevet handelskontrakter med Kina til en værdi af 18 milliarder kroner.

/ritzau/