Politikere kræver imamers opgør med kvindeundertrykkelse

Skrevet af admin

12/03/2016

Mest læste i dag

Danske politikere takker ja til invitationen fra en række muslimske organisationer, som i en kronik i Jyllands-Posten inviterer til dialogkaffe.

De muslimske organisationer vil ifølge Jyllands-Posten definere islams rolle i Danmark, og SF's formand, Pia Olsen Dyhr, kalder initiativet for "kærkomment".

- Jeg kommer gerne til dialogkaffe, men der skal ikke være tvivl om, at jeg er skeptisk, siger Pia Olsen Dyhr, som opfordrer organisationerne til klart at melde ud, at kvinder har samme rettigheder som mænd.

- Imamerne understreger, at de følger dansk lov. Det er et vigtigt skridt på vejen, men det er ikke godt nok. I kronikken gør de ikke op med den sociale kontrol i forhold til kvinder, siger hun med henvisning til en kronik i lørdagens Jyllands-Posten.

De muslimske organisationers udspil kommer på baggrund af den voldsomme kritik, der er rejst mod imamer ved otte af landets omkring 150 moskéer efter deres udtalelser i en række dokumentarprogrammer på TV2 om blandt andet kvindens rolle.

Også integrationsordfører Naser Khader (K) opfordrer organisationerne til klart at tage afstand fra kvindeundertrykkelse.

- Jeg mener ikke, at de er modige nok. Man skal tage tyren ved hornene og tydeligt tage afstand fra flerkoneri og børnebrude. Man skal sige: Vi er imod sharialovgivning, vi skal ikke leve efter regler fra 800-tallet, siger han.

De tre imamer skriver i lørdagens kronik, at koranens ord skal kunne omsættes til den situation, man befinder sig i, og at de skal give mening i moderne tid. Muslimer skal kunne forene deres tro med de skrevne og uskrevne love og normer i Danmark.

Men de går ikke langt nok, mener Naser Khader.

- Der står i kronikken, at man ikke skal tale om stening. Jo, man skal tale meget om det, man skal fordømme det. Hvis man ikke tager skridtet fuldt ud, bliver det bare endnu et dialogmøde, siger integrationsordføreren.

/ritzau/