Politikere: Penge for rygestop er et skråplan

Rygere kan glemme alt om at få penge fra staten, hvis de deltager i et rygestopkursus og dropper cigaretterne.

Både regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne afviser at bruge skattekroner på at belønne eks-rygere.

- Skal vi så også betale alkoholikere og stofmisbrugere for at stoppe. Det er for langt ude, siger Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti til Ritzau.

Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse så ellers gerne, at Danmark kopierede et forsøg fra USA, hvor rygere i en række virksomheder har fået et kontant beløb for at holde op.

I nogle tilfælde op til 2000 dollar - cirka 13.500 kroner.

Men det er et skråplan, hvis staten skal betale borgere for at leve et sundt liv, lyder det fra begge sider af Folketinget.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser således kategorisk idéen og siger til Berlingske, at det er dyrt at ryge og at rygerne dermed allerede opnår en økonomisk gevinst, hvis de stopper.

I Socialdemokratiet mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen heller ikke, at det er statens opgave at betale.

- Vi skal værne om skattekronerne, og derfor er det ikke en vej, vi skal gå, siger han til Ritzau.

Men han ser gerne, at fonde og andre private tager initiativ til et forsøg, der kan vise, om der i Danmark kan opnås samme resultater som i USA.

- Jeg håber, der er nogen, som vil engagere sig i det. For eksempel Kræftens Bekæmpelse, der har en stor økonomi. Det kunne være oplagt, hvis de fulgte deres opbakning til de amerikanske resultater op med et forsøg i Danmark, siger han til Ritzau.

I de amerikanske forsøg lykkedes det for 16 procent af de deltagere, der fik penge, at holde sig helt væk fra tobak i mindst seks måneder. Til sammenligning var det i en kontrolgruppe kun seks procent, der var røgfri efter samme periode.

/ritzau/

Dagens Gossip