Politikere sætter fokus på gruppevold

Dansk Folkeparti vil efter sommerferien fremsætte et beslutningsforslag om, at straffen skal fordobles, hvis der er flere gerningsmænd ved voldsepisoder.

Venstre og Konservative ønsker også en øget straf for gruppevold, mens Socialdemokraterne først vil have undersøgt årsagerne til gruppevolden.

»Vi må have undersøgt, om det er nogle bestemte grupper, der laver det her, eller om det er noget i ungdomskulturen. Det må vi have svar på, før vi kan tage stilling til eventuelle ændringer i strafferammerne,« siger Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup.

De politiske reaktioner kommer efter tre tilfælde af gruppevold på lidt over en uge, hvor grupper på tre-fire unge har overfaldet tilfældige ofre.

En 59-årig mand ligger i koma efter at være blevet overfaldet af tre unge i et grønt område ved Vollsmose i Odense. Tre unge med anden etnisk baggrund end dansk er blevet anholdt, men nægter sig skyldige.

En 18-årig student fra en international skole blev helt umotiveret overfaldet af fire unge mænd ved Østerport Station i København. Også han blev lagt i koma ved hospitalsindlæggelsen.

I sagen er fire unge mænd mellem 15 og 18 år med dansk baggrund blevet arresteret og sigtet for overfaldet. De to af dem nægter sig skyldige.

Natten til søndag blev en 30-årig mand stukket i ryggen med kniv i et S-tog mellem Greve og Hundige. Fire gerningsmænd af anden etnisk baggrund end dansk er endnu ikke anholdt.

Fra 2005 til 2011 steg andelen af voldsepisoder med flere end en gerningsmand fra 32 til 46 procent.

Der er allerede i dag mulighed for at øge straffen, hvis en voldsforbrydelse er begået af flere gerningsmænd i forening, og muligheden bliver brugt af domstolene.

»Der er slet ingen tvivl om, at dommere i dag straffer hårdere, hvis der er flere gerningsmænd. Jeg skønner, at man i gennemsnit lægger en tredjedel ekstra oven i den normale straf, hvis der er flere gerningsmænd. Eksempelvis bliver en dom på 60 dages fængsel typisk øget til 90 dages fængsel, hvis der er flere om overfaldet. Det er et rent politisk spørgsmål, om man ønsker at ændre på den nuværende lovgivning,« siger formanden for Den Danske Dommerforening, Mikael Sjöberg.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip