Politikere skal selv gøre opmærksom på inhabilitet

Skrevet af admin

10/11/2015

Dagens topnyheder

- Det er først og fremmest ens eget ansvar at gøre opmærksom på, hvis man er inhabil i en sag.

Sådan siger Roger Buch, kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i forbindelse med, at uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) er kommet i modvind i en sag om opførelse af vindmøller ved Stauning Lufthavn.

I foråret lagde Esben Lunde Larsen politisk pres på Trafikstyrelsen for at få bygget en stor vindmøllepark ved indflyvningen til Stauning Lufthavn i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det er en sag, som han har personlige, økonomiske interesser i, og som han har kæmpet for gennem længere tid som kommunalpolitiker.

Selv husker Esben Lunde Larsen ikke, om han i sit virke som kommunalpolitiker på noget tidspunkt blev sendt uden for døren, når byrådet i Ringkøbing-Skjern behandlede sager.

- Hvis jeg har været inhabil i sager i forbindelse med min tid i Ringkøbing-Skjern Kommune, så har jeg stillet mig uden for døren. Men det erindrer jeg ikke, om jeg har, siger han.

Esben Lunde Larsen sad i kommunalbestyrelsen mellem 2006 og 2013. I den sidste periode var han desuden viceborgmester.

I kommunalpolitik bliver politikere erklæret inhabile, hvis de har personlige, økonomiske interesser i en sag. I så fald bliver de sendt uden for døren, mens den givne sag behandles.

- Andre skal holde øje med om man er inhabil, men det er først og fremmest ens egen opgave, da det i mange situationer kun er en selv, der ved, hvis man er inhabil ved for eksempel at have en økonomisk interesse i en sag, siger Roger Buch.

Spørgsmål: Hvis han har været inhabil, men ikke er gået uden for døren, hvad betyder det så?

- Det betyder, at man har brudt den kommunale styrelseslov, og at kommunen risikerer at træffe ulovlige beslutninger. Man kan også have påvirket andre. Så det er ikke bare et problem for den enkelte, men for det samlede byråd.

Statsministeren har været ude at forsvare Esben Lunde Larsen ved at sige, at man ikke kan have et system, hvor man ikke kan arbejde politisk med ting, blot fordi man ved noget om det eller er berørt af det.

Og det har han han fuldstændig ret i, siger Roger Buch.

- Lars Løkke Rasmussen har ret i det, han sige. Men det er også oplagt, at man som byrådsmedlem ikke kan være inhabil og varetage private interesser. Man må gerne have forstand på ting, men det går ikke at være inhabil.

/ritzau/