Politikere tvivler nu selv på sukkerafgift

Vejen til at ændre danskernes usunde madvaner er ikke at forhøje afgifterne på de søde og fede fødevarer som sodavand, chokolade og chips, siger både De Radikales og Socialdemokraternes gruppeformand.

De sår nu tvivl om, hvorvidt afgifter overhovedet får borgerne til at spise sundere, skriver Berlingske.

- Det er ikke alt, afgifter virker på. Jeg tror ikke på, at man med afgifter kan få folk til at spise sundere. Det er faktisk billigere at købe æbler end franske kartofler, siger Marianne Jelved, gruppeformand for De Radikale, til Berlingske.

Det er kun et år siden, at regeringen indførte afgifter på usunde fødevarer, men afgifterne vil efter alt at dømme blive lagt i graven i næste års finanslov. For i forhandlingerne er der bred politisk enighed om at fjerne fedt- og sukkerafgifterne.

Men tvivlen går endnu længere. For hos Socialdemokraterne har der over den seneste tid bredt sig en voksende skepsis over for afgifter på usunde fødevarer generelt, lyder det fra gruppeformand Henrik Sass Larsen.

- Der var måske en større tiltro til, at afgifterne ville virke. Men at tro på at vi via afgifter kan regulere os til en markant bedre sundhedstilstand i Danmark, er jeg tvivlende overfor, siger Henrik Sass Larsen til Berlingske.

Den tidligere formand for Forebyggelseskommissionen Mette Wier advarer dog mod at droppe afgifterne. Afgifterne har en positiv effekt for sundheden, fastslår hun.

 

Dagens Gossip