Politikere tvivler på dansk Syrien-mission

USA vil efter alt at dømme ikke bede Danmark om et militært bidrag, hvis de vælger at indlede en hurtig aktion i Syrien inden for det næste døgns tid, vurderer centrale kilder over for Berlingske.

Det sker selv om regeringen er åben for at deltage i missionen - også uden et mandat fra FN's Sikkerhedsråd.

Det hurtige angreb skal ske som svar på det syriske regimes mulige brug af kemiske våben i Damaskus' forstæder onsdag i sidste uge, og amerikanske regeringskilder har indikeret, at det kan blive indledt allerede torsdag.

Formanden for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, socialdemokraten Mette Gjerskov, siger, at det er usandsynligt, at Danmark kan være med i en hurtig straffeaktion. Det vil tage for lang tid at stemme det igennem Folketinget.

- Hvis man dispenserer for alle normale krav i Folketinget, så kan det gøres på et døgns tid, siger hun til Berlingske.

Mette Gjerskov henviser også til, at FN's princip "Responsibility to Protect" - altså at der skal være et beskyttelseselement, hvis man vælger at gå ind i en konflikt - er en del af regeringsgrundlaget.

- Og hvis man taler om et hævnangreb, så skal man nok kigge ret nøje efter, hvad indsatsen drejer sig om, påpeger hun.

De Konservatives udenrigsordfører, Lene Espersen, tvivler på, om amerikanerne overhovedet vil henvende sig til Danmark.

- Det bliver nok en aktion, der vil sende nogle missiler ind i Syrien og tilintetgøre lufthavne eller andet. Hvis det bliver den model, så tror jeg ikke, at der bliver behov for stor støtte fra andre lande, siger den tidligere udenrigsminister til Berlingske.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde tirsdag, at det var på tide at overveje alternativer til FN's Sikkerhedsråd i forhold til at reagere på udviklingen i Syrien.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip