Politikere tvivler på deltagelse i straffeaktion i Syrien

Amerikanske regeringskilder har indikeret, at USA stiler efter en hurtig straffeaktion, som svar på giftgasangrebet i sidste uge uden for den syriske hovedstad, Damaskus. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har åbnet for dansk deltagelse eller politisk støtte til en aktion – også uden et FN-mandat men centrale kilder oplyser til Berlingske, at USA formentlig ikke vil bede Danmark om et militært bidrag til en hurtig aktion.

Samtidig konstaterer Socialdemokraternes Mette Gjerskov (S), der er formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, at det er usandsynligt, at Danmark deltager i en hurtig straffeaktion, da det vil tage tid at stemme igennem i Folketinget, og at et hævnangreb ikke nødvendigvis vil være omfattet af FNs princip om »responsibility to protect«, som er et centralt begreb i regeringsgrundlaget.

»Hvis man dispenserer for alle normale krav i Folketinget, så kan det gøres på et døgns tid. Så hvis vi taler om et angreb i morgen, så er det ikke særligt sandsynligt, at Danmark deltager. Samtidig siger regeringsgrundlaget klart, at der skal være et beskyttelseselement. Og hvis man taler om et hævnangreb, så skal man nok kigge ret nøje efter, hvad indsatsen drejer sig om,« siger Mette Gjerskov.

Også de Konservatives udenrigsordfører, Lene Espersen (K), som i disse dage er på tur med Folketingets forsvarsudvalg i USA for at besigtige nye kampfly, vurderer, at amerikanerne vil undlade at spørge Danmark om militær støtte til et straffeangreb.

»Det bliver nok en aktion, der vil sende nogle missiler ind i Syrien og tilintetgøre lufthavne eller andet. Hvis det bliver den model, så tror jeg ikke, at der bliver behov for stor støtte fra andre lande,« siger hun.

Spørgsmålet er så, hvordan Danmark forholder sig til et længerevarende aktion i Syrien? Her mener de Konservative, at Danmark skal være klar til at indsætte F-16-fly for at beskytte civilbefolkningen.

»Det er vores tanke, at man skal drøfte at etablere en flyveforbudszone i for eksempel den nordlige del af Syrien, så der etableres en humanitær korridor, hvor civilbefolkningen kan vide, at de er i sikkerhed. Der vil vores F-16 fly kunne komme ind,« siger Lene Espersen.

Den konservative udenrigsordfører vil heller ikke vil afvise at lade danske fly indgå i en egentlig angrebsaktion, hvorimod De Radikale er mere tilbageholdne over for at sende det danske forsvar i aktion så længe, der ikke findes et klart FN-mandat.

»Det kommer an på henvendelsen fra USA, men der findes andet her i livet end skarpladte våben. Det er med blødende hjerte, at vi snakker om måske at gøre noget uden et FN-mandat,« siger udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersen (R).

Hverken statsminister Helle Thorning-Schmidt, forsvarsminister Nicolai Wammen (S), udenrigsminister Villy Søvndal (SF) eller Venstre ønsker at give et bud på, om Danmark skal levere militært materiel eller mandskab til en aktion mod det syriske styre.

»Vi vil gerne have, at der bliver gjort noget, men de nærmere militærdetaljer synes jeg ikke, vi vil kaste os ud i,« siger udenrigsordfører Søren Pind (V).

Dagens Gossip