Politikere vil ændre det danske valgsystem

Skrevet af admin

23/12/2014

Mest læste i dag

Ifølge tal fra Indenrigsministeriet er 21 politikere siden 2001 gået glip af en plads i Folketinget på trods af, at de fik flere personlige stemmer end deres partikolleger fra samme storkreds, skriver Berlingske.

Det skyldes, at kun omkring halvdelen af danskerne afgiver en personlig stemme på en kandidat under et folketingsvalg, og derfor har fordelingen af listestemmer og opstillingskredsen en stor betydning for, hvem der bliver valgt til Folketinget.

Flere folketingsmedlemmer mener, at valgsystemet er problematisk.

- Det er et problem, at man kan blive valgt til Folketinget med et lavere personligt stemmetal end en anden på listen. Listestemmerne er en joker i fordelingen af stemmerne, og den demokratiske gennemskuelighed for vælgerne er meget vanskelig, siger folketingsmedlem Jacob Lund (S) til Berlingske.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, tror, at mange vælgere overser vigtigheden af, hvem der stiller op i de enkelte kredse.

Dansk Folkeparti er klar til at ændre på reglerne og SF's gruppeformand, Jonas Dahl, siger til avisen, at partiet længe har været parat til at ændre den nuværende valglovgivning.

Den radikale gruppeformand, Camilla Hersom, er også klar til at se nærmere på valgsystemet.

- Helt grundlæggende mener vi, at det selvfølgelig skal være borgernes vilje, som slår igennem til valget, og derfor skal det være de personlige stemmer, som er afgørende. Hvis man kan finde måder at rette op på de uretfærdigheder, som kan ske i vores nuværende system, så er vi absolut åbne for at se på det, siger hun til Berlingske.

Det har ifølge avisen ikke været muligt at få en kommentar fra indenrigs- og økonomiminister, Morten Østergaard (R).

/ritzau/