Politikere vil begrænse østeuropæeres adgang til børnepenge

Det er spørgsmålet, som er landet på politikernes bord, efter at tænketanken Kraka tirsdag kan dokumentere, at antallet af udlændinge, især østeuropæere, som modtager børnecheck i Danmark, er steget markant.

Ifølge Krakas fik 5.772 borgere fra EUs østlande, der bor eller arbejder i Danmark, børnepenge i 2010. Det er en fordobling i forhold til 2006.

De Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen (K), betegner udviklingen som en bombe under legitimiteten af det danske velfærdssamfund, men EUs regler på området er klare: Alle EU-borgere har adgang til danske børnepenge, så snart de flytter til Danmark.

VK-regeringen søgte at begrænse adgangen ved at indføre et optjeningskrav, der forlangte, at man skulle have boet eller arbejdet i Danmark i mindst to år inden for de sidste ti år for at få ret til den fulde børneydelse fra den danske stat. Men optjeningskravet blev underkendt af EU, og det er et problem, lyder det også fra Venstre.

»Man skal ikke bare kunne komme til Danmark som jordbærplukker og hæve børnepenge. Vi skal finde en model, hvor vi kan dæmme op for den lette adgang til børnepenge,« siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V).

Også hos SF er der panderynker over udviklingen.

»Det er en uholdbar situation, hvis det fortsætter med at stige med den hastighed, vi har set. Så vil det blive en omkostning, der vil udfordre den danske velfærdsmodel,« siger politisk ordfører Jonas Dahl (SF).

EU-skeptiske Dansk Folkeparti ser sagen som endnu et eksempel på EUs dominans:

»Kun vi har hele tiden været imod den ekstreme udhulning af velfærdsstaten. Næste valg bliver et skæbnevalg for den danske velfærdsstat, og jeg håber, at vælgerne vil tage bestik af EUs undergravning af velfærdssamfundet,« siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

Sagen om børnepengene er et klassisk dilemma mellem hensynet til arbejdskraftens frie bevægelighed og det danske velfærdssystem, påpeger velfærdsforsker og professor Bent Greve, Roskilde Universitet.

»Den frie bevægelighed kan være god samfundsøkonomisk set. Det er vigtigt for arbejdsmarkedet, at vi kan tiltrække kompetencer til landet, og en del af dem, der kommer hertil, betaler jo også skat. Men det at borgere, der ikke bor eller arbejder her permanent, får adgang til ydelser, som danske borgere har betalt til gennem et helt liv, kan underminere opbakningen til velfærdssystemet,« siger han.

Men måske kan der laves en løsning, hvor Danmark lever op til EU-reglerne og samtidig sikrer, at gæstearbejdere også bidrager til samfundskagen.

»Man kan lave en model, hvor man giver børneydelsen gennem skattesystemet. Det vil sige, at man gør den til et skattefradrag i stedet for et tilskud. På den måde sikrer man, at det kun er dem, som har betalt skat, der får adgang til ydelsen,« siger Bent Greve.

De borgerlige partier og SF erklærer sig villig til at drøfte ideen om skattefradraget, mens Ane Halsboe-Jørgensen (S), mener, at spørgsmålet skal adresseres på EU-niveau.

Dagens Gossip