Politikere vil bremse forsikringsselskabers overvågning

Det kommer som en overraskelse på Christiansborg, at forsikringsselskaber i mindst tre tilfælde har spioneret mod kunders biler i Danmark ved at spore dem med en gps-anordning, der blev sat fast på bilen.

Men det er ikke desto mindre tilfældet ifølge onsdagens udgave af Berlingske, og derfor kan der nu være nye regler på vej.

Både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti vil nemlig have standset overvågningen.

- Det virker for mig helt uforståeligt, hvis det skulle være lovligt, siger erhvervsordfører Morten Bødskov (S).

- Når man ser på de etiske regler, der er for forsikringsbranchen, så siger det sig selv, at det er et brud på reglerne. Derfor må det stoppes, siger han.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Christian Skibby kalder det en krænkelse af borgerne, at forsikringsselskaber i nogle tilfælde overvåger deres kunder ved hjælp af gps.

- Det kommer bag på mig. Det burde ikke være lovligt i Danmark. Hvis folk skal overvåges i Danmark på grund af mistanke om noget kriminelt, så må det være politiet og en dommer, der skal tage stilling til, siger han.

Både DF og S opfordrer erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) til at undersøge, om selskabernes adfærd er lovlig.

- Og hvis det er lovligt, vil vi opfordre ham til at ændre det, siger Bødskov.

Oplysningerne stammer fra et udkast til en endnu ikke offentliggjort rapport fra Finanstilsynet, som Berlingske har fået adgang til.

Rapporten gennemgår forsikrings- og pensionsselskabers metoder til at indsamle information for at undgå forsikringssvindel i perioden mellem 2010 til 2014.

Ud over gps-overvågning har rapporten undersøgt selskabernes mere vidtgående metoder, der foruden overvågning af biler også dækker over oprettelse af falske profiler på sociale medier samt observationer og videooptagelser af kunderne.

Troels Lund Poulsen vil ikke kommentere rapporten, før den er landet på hans bord. Han slår dog fast, at forsikringsselskaberne skal opføre sig redeligt og ordentligt.

- Skulle det vise sig, at dette ikke er tilfældet, skal der entydigt strammes op, siger han i en skriftlig kommentar til Berlingske.

/ritzau/

Dagens Gossip