Politikere vil have magten tilbage

De to politikere foreslår derfor, at der udpeges flere politiske embedsmænd – for eksempel viceministre så de nuværende neutrale embedsmænds magt stækkes.

»Ministrene har fået alt for mange ting på deres bord, og derfor overtager embedsmændene den politiske rolle. Løsningen er, at der udnævnes flere til at lave politik,« siger Karsten Lauritzen til avisen.

I Sverige og Norge er viceministre og statssekretærer med til at udvikle politik, svare på pressespørgsmål og står for kontakten mellem ministerier under forhandlinger.

Ifølge Lauritzen og Bjerregaard vil en lignende model i Danmark, hvor personer fra erhvervslivet, universiteterne eller fagbevægelsen udpeges som viceministre, give ministrene tid til at udvikle politik og samtidig sikre mere demokratisk kontrol.

»Hvis man fortsætter som i dag, vil mere og mere politikudvikling blive skubbet over i embedsværket,« advarer Jacob Bjerregaard.

Mogens Lykketoft (S) støtter ideen. De Konservative leder Lars Barfoed (K) har også talt for ideen om viceministre og statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kaldte i 2007 ideen for »interessant«.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke (S), siger dog, at flere politiske embedsmænd ikke er regeringens politik:

»Det er rigtigt, at arbejdspresset er steget for nogle ministre. Men der har regeringen åbnet for, at de kan få en ekstra særlig rådgiver,« siger han til Jyllands-Posten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip