Politikere vil have vækst frem for akuthjælp

A-kassernes brancheorganisation, AK Samvirke, anslår, at op mod 30.000 ledige vil ryge ud af dagpengesystemet inden årets udgang, men der kommer ikke flere akutte indsatser for at hjælpe ledige, som ikke længere kan få dagpenge, lyder det fra Christiansborg.

De Radikale, Venstre og SF mener alle, at man løser problemet ved at skabe nye arbejdspladser.

»Det er slut med ekstraordinære løsninger og brandslukning. Nu handler det om at få udløst det potentiale, der findes i de danske virksomheder, der jo rent faktisk har gode tal på bundlinjen. Vi skal have dem til at tro på økonomien, så de investerer og ansætter flere medarbejdere. Det er den bedste hjælp til dem, der opbruger dagpengeretten,« siger den radikale arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq (R).

Hans ordførerkollega Sanne Rubinke (SF) er ikke helt så kategorisk i sin afvisning af nye akuttiltag, men hun mener også, at jobskabelse er vejen frem.

»For mig at se er det ikke specielt socialistisk at skaffe folk længere forsørgelsesperioder. Det handler om at skaffe regulære job,« siger hun.

I Venstre er vækst også nøgleordet, understreger gruppeformand Kristian Jensen (V).

»Det er et alvorligt problem, at så mange ikke kan få et job. Derfor har vi ikke brug for flere midlertidige støtteordninger. Det handler om at få gang i arbejdsmarkedet,« siger han.

Men politikernes tiltro til vækst som problemknuser er overdrevet, lyder det fra både arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet og direktør Verner Sand Kirk fra AK Samvirke.

»Der er tale om langsigtede løsninger, men på kort sigt har det ingen effekt for de ledige, der ikke længere kan få dagpenge. Problemet er efterhånden så massivt, at man kun kan løse det ved at ændre reglerne, så folk kan bevare dagpengeretten,« siger Flemming Ibsen.

Verner Sand Kirk understreger, at han er helt på linje med politikernes i deres ønske om flere arbejdspladser. Men han deler arbejdsmarkedsforskerens vurdering af den manglende effekt her og nu.

»Det er ikke et ideal, at folk skal have dagpenge, og det er helt på sin plads at presse ledige til at søge arbejde. Men politikerne bør indse, at dagpengereformen virker langt mere voldsom, end det var hensigten, og så tilpasse reglerne efter det,« siger han.

Men selv hvis det skulle lykkes at fremtrylle mange tusind nye job, at det langt fra sikkert, at de langtidsledige får gavn af det, påpeger Verner Sand Kirk.

»Jobbene går typisk til folk, der kun har været arbejdsløse i kort tid eller allerede er i arbejde. Det så vi med akutjobbene. Selv om de var øremærkede til de langtidsledige, ville arbejdsgiverne hellere have andre kandidater, så det er også et strukturelt problem,« siger han.

Ifølge AK Samvirke mistede omkring 5.500 og 4.200 danskere retten til dagpenge i henholdsvis januar og februar. Tallet dalede til 3.021 i marts.

Dagens Gossip