Politikere vil se nærmere på de offentligt ansattes forsikring

Det er et hul i lovgivningen, mener FOA, Socialpædagogerne og FTF, som torsdag holdt høring på Christiansborg.

»Medarbejdere, der bliver udsat for vold på deres arbejde, skal naturligvis have fuld erstatning. Men der er et helt særligt problem for de offentligt ansatte, som har været udsat for uforudsigelig vold fra for eksempel en dement, en stærkt udadreagerende elev eller en psykisk syg. I dag kan man ikke kan være sikker på at få erstatning, da der ikke er noget krav om, at kommunerne skal have ansvarsforsikret de borgere, man tager sig af,« siger formand for FOA, Dennis Christensen.

Under høringen var retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen (S), også til stede. Hun finder det mest afgørende, at sikre den offentligt ansatte mod at blive udsat for vold på sit arbejde.

»Den største indsats skal lægges der, hvor vi får færre ofre. Men der er også en problemstilling, når skaden så er sket. Her skal vi ind og se på, hvordan lovgivningen ser ud i dag, og se om vi kan gøre mere. Det er justitsministeren (Morten Bødskov, S, red.) allerede gået i gang med,« siger hun.

Men Trine Bramsen ser ikke et decideret hul i lovgivningen, som fagforbundene har været ude at sige.

»Det ser jeg ikke, men vi har ikke nogen berøringsangst med den her problemstilling. Derfor er vi villige til at diskutere, om forholdene skal forbedres i forhold til erstatning,« siger Trine Bramsen.

Peter Skaarup (DF), retsordfører for Dansk Folkeparti, er derimod enige med fagforbundene.

»Jeg ser helt klart et hul i lovgivningen. Selvfølgelig skal man have erstatning, når man stiller sig selv og sit helbred på spil over for mennesker, som har det svært og nogen gange så svært, at de er til fare for andre. Jeg synes, at vi skal gå ind i det her meget konstruktivt og få ændret reglerne, så det kan lade sig gøre at forsikre sig mod den her form for vold,« siger han.

Peter Skaarup ser en løsningsmodel, som både sikrer alle offentligt ansatte fuld forsikring, bedre erstatning i Erstatningsnævnet og en mere konsekvent indrapportering ved vold i den offentlige sektor.

I dag er reglerne, at de offentligt ansatte er tvunget til at anmelde de psykiske syge eller demente, som har været voldelige. Men det er langt fra optimalt, at de skal involvere politi og retsvæsen, mener formand for FOA, Dennis Christensen.

»For at få en erstatning i dag, skal volden ofte anmeldes, hvilket betyder, at der bliver startet en straffesag. Men det skaber en situation, hvor borgere, som vi arbejder med, pludselig også har os som sagsøgere i forhold til en erstatning. Det har konsekvenser for relationen, for det at arbejde med mennesker handler jo netop om relationer, og som systemet er i dag kan det være med til at ødelægge den indsats, der i øvrigt gøres for den demente, den psykisk syge eller udadreagerende elev,« siger han.

Med høringen på Christiansborg håber han, at det kan ændre de nuværende regler til, at kommunerne snart kan tegne forsikringer, der kan sikre fuld erstatning til deres ansatte.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip