Politikere vil skrotte Kongeskibet Dannebrog

For fire år siden offentliggjorde Statsministeriet en samlet opgørelse over udgifter til det danske kongehus, og heraf fremgik det, at man i 2009 brugte 33,7 millioner kroner på kongeskibet Dannebrog - heraf var 13,1 millioner kroner ren vedligeholdelse.

Reparationer i millionklassen er meget normalt for et skib af den karakter og alder, som kongeskibet Dannebrog har, fortæller Kristian Carøe Lind, der er kontorleder og skibsingeniør med 20 års erfaring ved Danmarks største rådgivende skibsingeniørvirksomhed, OSK-ShipTech.

»Det er specielle dele, der skal købes til det skib, man kan ikke bare gå i IKEA. Det skal godkendes, og hver eneste gang, der skal et certifikat på, koster det yderligere. Og skibet er jo et klenodie, så vedligeholdelsen skal gøres med respekt, og det gør det bestemt ikke billigere,« siger Kristian Carøe Lind til bt.dk.

Af Statsministeriets opgørelse fra 2009 fremgår det også, at kongehuset årligt henter 342,2 mio. kroner i statskassen. Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen (Ø), kan beløbet sættes ned ved at overveje kongeskibets fremtid.

»Man skal kigge seriøst på, om det ikke var værd at bruge de penge bedre. Og det kan være en mulighed, at man droppede kongeskibet. Når samfundet generelt mangler penge, er kongeskibet da en luksus for kongefamilien, som klart bør sættes til diskussion,« siger han.

Forsvarsordførerne fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Socialdemokraterne er dog enige om kongeskibets berettigelse.

»Jeg er generelt positivt indstillet overfor, at vi har et kongeskib, også selvom det koster,« siger Dansk Folkepartis Marie Krarup (DF).

Dagens Gossip