Politikere vil slå hårdere ned på voldtægter

Skrevet af admin

13/06/2015

Dagens topnyheder

Det skal fremover være muligt for politiet at efterforske voldtægter, selv om gerningen ligger langt tilbage i tiden.

Det mener justitsminister Mette Frederiksen (S), som nu vil sætte hårdt ind over for voldtægtsforbrydere.

Derfor vil hun hæve eller fjerne forældelsesfristen for voldtægter, som i dag er på 10 år eller 15 år i særligt grove tilfælde. Samtidig foreslår hun at skærpe straffen for voldtægter.

- Voldtægter er i mine øjne en af de alvorligste forbrydelser, man kan begå mod et andet menneske. Vi ved, at der er en del sager, hvor tiden går, og offeret ikke får det anmeldt, og det så kan være svært at dømme, siger hun til Ritzau.

- Det er selvfølgelig et problem, for gerningsmanden skal stilles til ansvar.

I dag er forældelsesfristen på voldtægter i udgangspunktet på 10 år, men ved særligt grove tilfælde eller skærpende omstændigheder er den på 15 år.

- Vi ønsker som minimum at hæve den, og så vil vi undersøge mulighederne for at fjerne den helt, siger Mette Frederiksen.

- Vi vil gerne beskytte vores ofre bedre end i dag, og så vil vi gerne få sagt til ofrene, at ligegyldigt, hvor lang tid, der går, og ligegyldigt om gerningsmanden gemmer sig, så er det ikke tiden, der skal afgøre, om man kan blive dømt eller ej.

I dag er strafferammen for voldtægter op til 8 år og op til 12 år i særligt grove tilfælde. Men ifølge Mette Frederiksen bliver den strafferamme slet ikke udnyttet tilstrækkeligt i dag.

- Der er en høj strafferamme i dag, men den gennemsnitlige domfældelse er markant lavere end den højeste strafferamme, siger hun.

- Selv om jeg ikke kan gå ind i konkrete sager, må jeg være ærlig og sige, at der bliver afsagt domme med meget, meget lave straffe. Jeg synes, at det fortæller os, at vi i dag ikke dømmer og straffer hårdt nok på det her område.

Justitsministeren uddyber, at forslaget om at hæve eller fjerne forældelsesfristen også skal gælde for overgreb begået mod børn.

- Det er ikke mindst det, der driver mig. Mange af de børn, der udsættes for voldtægt, holder det for sig selv, fordi de ikke vil melde gerningsmanden, siger hun.

- Hvis vi skal passe godt på dem, skal vi sikre, at de stadig kan anmelde voldtægten, når de er blevet voksne og har fået modet til at gøre det.

/ritzau/