Politikere vil tage magt fra embedsmænd

Mens ministre styrter rundt mellem samråd, interviews og pligtopgaver i Bruxelles, er embedsmændene blevet "for dominerende i den daglige drift af det politiske Danmark".

Det mener folketingsmedlemmerne Karsten Lauritzen fra Venstre og socialdemokraten Jacob Bjerregaard.

De foreslår i en kronik i onsdagens udgave af Jyllands-Posten, at der udpeges flere politiske embedsmænd - for eksempel viceministre - så de neutrale embedsmænds magt stækkes.

- Ministrene har fået alt for mange ting på deres bord, og derfor overtager embedsmændene den politiske rolle. Løsningen er, at der udnævnes flere til at lave politik, siger Karsten Lauritzen.

Inspirationen er hentet i vores nordiske nabolande Sverige og Norge, hvor viceministre og statssekretærer blandt andet udvikler politik, svarer på pressespørgsmål og står for kontakten mellem ministerier under forhandlinger.

Idéen støttes af Mogens Lykketoft (S), men Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke fastslår, at flere politiske embedsmænd ikke er regeringens politik.

De Konservatives leder, Lars Barfoed, har også talt for at få viceministre, mens Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, ikke vil kommentere forslaget fra partifællen Karsten Lauritzen.

Hos fagforbundet Djøf, som organiserer mange embedsmænd i Danmark, siger næstformand Per Hansen, at "ministrene er tilfredse med den rådgivning, de får fra embedsmændene".

Der er intet behov for flere politiske embedsfolk, mener han ifølge Jyllands-Posten.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip