Politisk flertal drøner hashbilister til undsætning

Skrevet af admin

30/06/2016

Dagens topnyheder

Bilister skal have mulighed for beholde kørekortet, hvis de bliver stoppet i trafikken med små mængder hash i blodet.

I dag bliver de straffet med fratagelse af kørekortet i tre år samt en bøde. Men den straf er alt for hård, mener et flertal på Christiansborg.

Samtlige partier er enige om at lempe reglerne på området og har indgået en såkaldt stemmeaftale, hvor partierne vil stemme for lovændringen, når den bliver fremsat.

Grænsen for det aktive stof THC i blodet vil følge det, der svarer til den norske alkoholgrænse på 0,2 promille.

- Det er et kæmpe fremskridt, men Enhedslisten havde gerne set, at grænsen var blevet sat ved den danske grænse for alkoholkørsel på 0,5 promille, eller nedsat den danske grænse for alkoholkørsel til 0,2 promille.

- Det ville have ligestillet alkohol og cannabis som rusmidler i forhold til færdselsloven, siger transportordfører Henning Hyllested (EL) i en skriftlig kommentar.

Sidste år sigtede politiet 5259 bilister for kørsel i narkopåvirket tilstand. I 2014 blev 3967 bilister sigtet, og det var fire gange så mange som i 2013

Aftalen ventes at indeholde fire niveauer, hvor koncentrationen af THC i blodet vil være afgørende for størrelsen på straffen.

Bliver bilisten eksempelvis taget med under 1 milligram THC per liter blod, svarende til en promille på 0,2, vil der ikke falde straf.

- Tidligere har vi straffet meget hårdt, bare man har kunnet sporet den mindste smule hash i blodet. I fremtiden går vi kun ind og straffer, hvis bilisten er så påvirket, at han eller hun er til fare for trafikken, siger Jan E. Jørgensen, Venstres medlem af retsudvalget, til DR Nyheder.

Der er desuden blevet enighed om en ny alkolåsordning, hvor ubetinget frakendelse af kørekortet kan erstattes med en alkolåsordning.

- Forligspartierne har konstateret, at den danske ordning ikke virker, fordi den er alt for restriktiv og ikke giver noget incitament til at indgå i en ordning, siger Henning Hyllested.

Kun 15 mennesker har indgået i ordningen.

Tidligere i år bestemte Højesteret i en principiel sag, at hvis en bilist bliver taget i at køre bil med hash i blodet, kan det ikke bortforklares med passiv rygning.

SF og blå blok var allerede i 2014 enige om at se på området, men planerne strandede dengang.

/ritzau/