Politisk flertal: Uddannelser skal selv styre optag

Skrevet af admin

30/07/2016

Dagens topnyheder

Skal karaktergennemsnit, optagelsesprøver eller erfaring fra tidligere job afgøre, hvem der får lov at sætte sig til rette i auditorier, læsesale og klasselokaler?

Det skal uddannelsesstederne fremover have mere frihed til selv at bestemme. Det mener et bredt flertal i Folketinget ifølge Politiken.

- Uddannelserne skal selv definere, hvilke krav de stiller til ansøgerne, og om karakterer eller prøver og samtaler er den rigtige måde at optage studerende på, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti, til Politiken.

Opfordringen til regeringen kommer på dagen, hvor 23.498 studieansøgere får besked om, at de ikke er kommet ind på en videregående uddannelse. Tallet svarer til, at næsten hver fjerde ansøger bliver skuffet.

I dag gennemfører hver tredje universitetsstuderende ikke den uddannelse, han eller hun begynder på. Det samme er tilfældet med godt hver fjerde på professionsuddannelserne.

Ifølge politikerne vil mere frihed til uddannelsesstederne sikre, at flere studerende ender på den rette hylde.

Liberal Alliance mener, at uddannelsesstederne er bedst til selv at definere, hvordan de finder velegnede studerende.

Uddannelsesordførerne fra De Radikale og SF siger til Politiken, at de også gerne vil give uddannelsesinstitutionerne større frihed til at bruge kvote 2 mere aktivt med for eksempel samtaler og andre tiltag.

Siden 2008 har Syddansk Universitet optaget læge- og psykologistuderende gennem studieegnethedstests og samtaler. Erfaringerne har været så gode, at fremgangsmåden nu bliver brugt på flere og flere fag.

Studiechef Annette Lund er begejstret for den politiske melding.

- Vores erfaring er, at de ekstra ressourcer, vi bruger på at teste ansøgerne og se dem i øjnene, bliver sparet, fordi færre falder fra, siger hun til Politiken.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) siger, at frihed er godt, men at der "allerede i dag er udstrakte frihedsgrader" på uddannelsesinstitutionerne. Hun er derfor ikke sikker på, at det handler om optagesystemet og vil derfor ikke blande sig, siger hun til avisen.

/ritzau/