Politisk fredsaftale er underskrevet i Ukraine

Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, og oppositionsledere har underskrevet en aftale, som skal løse den alvorlige krise i Ukraine, rapporterer en lang række medier.

Kort forinden sagde den polske udenrigsminister, Radoslaw Sikorski, der på vegne af EU har været med til at forhandle aftalen, at aftalen åbner for fred i Ukraine.

- Det giver freden en chance. Det åbner vejen til reformer og til Europa. Polen og EU støtter det, siger han på Twitter ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen kommer efter flere dages voldsomme uroligheder, der har kostet snesevis af mennesker livet i Kijev.

Den kan samtidig være en stor sejr for EU.

Aftalen indebærer tilsyneladende, at der skal indsættes en overgangsregering inden for de næste 10 dage, og at præsidentvalget fremskyndes, så det i stedet for næste år vil blive afholdt inden udgangen af i år.

Den præciserer også, at forfatningen skal føres tilbage til den oprindelige forfatning fra 2004, og det betyder, at præsidentens magt indskrænkes.

Den polske udenrigsminister og hans tyske kollega, Frank-Walter Steinmeier, har opholdt sig i Ukraine og været med til at forhandle aftalen på plads.

De har præsenteret aftalen for demonstranternes aktionsråd, som også har givet deres støtte til aftalen, siger det tyske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet dpa.

Sikorski og Steinmeier hylder demonstranterne for deres mod og opfordrer til, at alt vold ophører.

Der er foreløbig ikke nogen officiel reaktion fra Rusland, men BBC citerer en embedsmand for at sige, at der er begået et "statskup".

Det var netop Ukraines forhold til EU og Rusland, der fik situationen til at eksplodere i Ukraine i december.

I sidste øjeblik valgte præsident Janukovitj dengang at skrotte en samarbejdsaftale med EU og i stedet vende sig til Rusland, der stod klar med milliardlån og løfte om billig gas og olie.

Oppositionen blev rasende over, at præsidenten på den måde smækkede døren i for EU.

/ritzau/

Dagens Gossip