Politisk harme over øv-dage: Pædagoger scorer gratis fridage

Flere politikere udtrykker forargelse over, at man ifølge pædagogernes egen fagforening på 20-40 københavnske daginstitutioner opererer med såkaldte øv-dage, hvor en pædagog ringer og siger, at han eller hun har det »øv« og dermed får en gratis fridag.

Borgerlige retter især kritik mod ledelserne i institutionerne og Københavns Kommune, mens Socialdemokraterne kalder kulturen for »usolidarisk«.

»Først og fremmest, synes jeg, at øv-dagene er usolidariske over for de kolleger, man efterlader i daginstitutionerne, fordi de skal løbe hurtigere på grund af, at man ikke rigtig har lyst til at tage på arbejde. Desuden må det være utrygt for børnene, som enten har færre voksne eller vikarer, de skal forholde sig til,« siger kommunalordfører Simon Kollerup (S) til Berlingske Nyhedsbureau.

Hos Venstre vil Jacob Jensen (V) have, at de københavnske kommunalpolitikere tager ansvar.

»De har ansvaret for, at børnene får den pasning, som de københavnske skatteborgere betaler for. Det her er åbenbart kun et københavnsk fænomen, så jeg mener, at Københavns Kommune med Frank Jensen (S) i spidsen må sikre, at ledelsen i den enkelte institution får stoppet den her praksis,« siger Jacob Jensen.

»Der er en mentalitetsudfordring i forhold til at få de ansatte til at forstå, at det høje sygefravær faktisk skader samfundet og koster mange penge, og jeg kan da godt blive forarget over, at man bruger skattekronerne på sådan noget som øv-dage,« tilføjer han.

Rasmus Jarlov (K), næstformand for kommunens børne- og ungeudvalg kalder det et spørgsmål om vilje, hvis sygefraværet skal ned, og ansvaret ligger hos lederne.

»Sygefravær er altid et spørgsmål om ledelse. Både den politiske og daglige ledelse har i alt for mange år tolereret et tårnhøjt sygefravær, men det er ikke er i orden at pjække fra arbejde. Det er et spørgsmål om, at ledelsen går forrest med et godt eksempel, taler mere om sygefraværet, og gør det krystalklart, at det skal ned,« siger han og foreslår, at institutioner, som har højt sygefravær, hænger grafer op over udviklingen, så det bliver tydeligt for medarbejdere, at sygefraværet er for højt.

Socialdemokraternes Simon Kollerup mener, at pædagogernes fagforening har en udfordring, fordi det nu bliver sværere at tale om øget normering og flere ansatte i institutionerne, så længe man oplever en kultur, hvor »ansatte kvit og frit kan blive hjemme, fordi man har det lidt øv«.

»Udløberen af det her må være, at fagforeningerne løser problemet i samarbejde med Københavns Kommune, og så kan parterne jo passende informere politikerne på Christiansborg, når der er en løsning,« siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henning Pedersen, formand for fagforeningen BUPL, men Jan Hoby, som er næstformand i Landsforeningen for Socialpædagoger, hvor mange af pædagogerne og pædagogmedhjælperne er organiseret, erkender, at der er tale om en »usund kultur« i de københavnske institutioner.

Dagens Gossip