Politisk nej til særregler for Syriens flygtninge

Tirsdag meddelte de svenske udlændingemyndigheder ellers, at Sverige som det første land i EU tilbyder alle syriske flygtninge permanent opholdstilladelse. Vurderingen er, at situationen i Syrien er så »ekstrem og præget af generel vold«, at alle flygtninge nu har behov for humanitær beskyttelse.

Radikale Venstre er dog ikke klar til at lade sig inspirere af svenskerne, understreger udlændingeordfører Zenia Stampe (R), som er tilfreds med de nuværende asylregler:

»Vi skal holde fast ved, at den enkelte flygtning skal gennem en individuel og konkret vurdering. Allerede i dag får langt de fleste syriske flygtninge asyl i Danmark, så der er ingen grund til at lave særregler. Hvis man er forfulgt, har man krav på asyl, uanset hvor man kommer fra,« siger hun og bliver bakket op af justitsminister Morten Bødskov (S), som til dr.dk siger, at regeringen ikke har nogen planer om at ændre på de gældende asylregler.

Frem til udgangen af maj i år havde 435 syrere søgt asyl i Danmark, og hele sidste år kom 822 syriske asylsøgere hertil, viser Udlændingestyrelsens tal. Til sammenligning har Sverige måttet tage imod flere end 14.000 syriske flygtninge i 2012 og 2013.

Ifølge Dansk Folkeparti er svenskernes nye Syrien-praksis »helt vanvittig«:

»Svenskerne er ved at udskrive en blankocheck til alverdens menneskesmuglere. Garanteret opholdstilladelse er en dyr vare, som de kan sælge til folk, og det kan få vidtrækkende negative konsekvenser, også for os herhjemme, hvis smuglernes rute går gennem Danmark,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

I Danmark behandles sager om syriske asylansøgere fortsat som hidtil, og langt de fleste får asyl. Men en gruppe på mindst 180 syrere har tidligere fået endeligt afslag på asyl og venter nu i usikkerhed i de danske asylcentre, fordi Syrien ikke er sikkert nok til at Danmark vil sende dem tilbage.

Både Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors opfordrer til, at netop dén gruppe »strandede« syrere får lov til at blive i Danmark - eller i det mindste får behandlet deres sager på ny.

»Mindst 180 syrere har fået endeligt afslag på asyl i Danmark. Det vil sige, at de hverken kan få lov til at bo uden for centrene eller få familiesammenføring. De har brug for tryghed, og derfor bør tilbyde dem ophold,« siger Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer.

Helt samme ønske kommer fra Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø):

»Man kan ikke bare lade dem sidde og kukkelure på flygtningecentrene, så de bør alle få opholdstilladelse,« siger hun.

Det er Flygtningenævnet, som træffer de endelige afgørelser om asyl og opholdstilladelser i Danmark, og senere på måneden skal nævnet på ny tage stilling til, om syriske flygtninge skal have asyl, alene fordi de stammer fra det borgerkrigshærgede land.

»Situationen i Syrien vil blive drøftet på næste møde i nævnets koordinationsudvalg 18. september, hvor nævnet vil få stillet alt det nye baggrundsmateriale til rådighed. Det gælder også oplysningerne fra Sverige,« siger sekretariatschef Stig Torp Henriksen.

Den to et halvt år lange borgerkrig har drevet flere end to millioner mennesker ud af Syrien, hvoraf mere end halvdelen er børn. FNs flygtningehøjkommissær, Antonio Gueterres. siger, at Syrien er blevet »en skammelig humanitær ulykke med lidelse og fordrivelse uden sidestykke i nyere historie«.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip