Politisk redaktør: Regeringen kan ikke leve uden aftale med EL

»Lappeløsning«. »Brandslukning«. Det er hårde ord, Enhedslisten giver det dagpengeudspil, partiet for tiden forhandler med regeringen om, med på vejen. Trods det venter Radio24syvs politiske redaktør, Jesper Termansen, at parterne kan nå en løsning.

»Regeringen kan ikke leve med at være i en situation, hvor forhandlingerne med det parlamentariske grundlag bryder sammen, og man må finde en løsning med Dansk Folkeparti,« siger han og uddyber:

»Jeg har næsten ikke fantasi til at forestille mig, at de ikke kan blive enige. Men der er nogle væsentlige uenigheder om finansieringen«.

Mens regeringen ønsker at hente nogle af midlerne fra voksenundervisning og ved at øge a-kassekontingentet, vil Enhedslisten se på den såkaldte aktiveringspulje.

»Enhedslisten vil sige, at det ikke er rimeligt, at rengøringsdamen i FOA ud af sin sparsomme lønforhøjelse skal finde ekstra midler til en ringere dagpengeydelse,« siger Jesper Termansen, der forventer, at regeringen har forudset kritikken, således at der allerede ligger en alternativ finansieringsskitse, som kan binde parterne sammen.

»Regeringen vil forsøge at få Enhedslisten til at æde en af de to oprindelige finansieringsmodeller. Men kritikken fra Enhedslisten er så betydelig, at det kan ende med, at regeringen må give sig på begge punkter,« siger han.

En anden bid af stridens æble, som regeringen og Enhedslisten sammen skal forsøge at tygge, er, hvor hurtigt den kommission, som regeringen vil have til at fremlægge en vurdering af dagpengesystemet, skal være færdig med sit arbejde. Regeringen venter vurderingen i foråret 2015, mens Enhedslisten ønsker den færdig ved årsskiftet. Det krav kan være svært at blive enige om, fordi kommissionen er bundet af, at dens anbefalinger tager udgangspunkt i de økonomiske rammer om den eksisterende dagpengereform fra 2010, der blev vedtaget af VKO og de Radikale.

»Enhedslisten har en helt anden præmis for den kommission, og alene derfor er det svært at se parterne enes dér,« fastslår Jesper Termansen.

Efter torsdagens forhandlinger havde finansminister Bjarne Corydon (S) lidet konkret at sige om forhandlingerne:

»Vi har det grundlæggende princip, at vi ikke vil forhandle i pressen,« lød det.

Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) var, flankeret af Per Clausen (Ø) og Frank Aaen (Ø), endnu mere kortfattet efter mødet:

»Vi er gået i gang,« konstaterede hun.

Dagens Gossip