Politisk uenighed stopper NSA's masseovervågning

Skrevet af admin

01/06/2015

Dagens topnyheder

Den republikanske senator Rand Paul får kritik fra mange fronter, efter at han fik standset en afstemning om en efterretningslovpakke i Senatet ved at holde en ni timer lang tale.

Lovpakken handlede blandt andet om efterretningstjenesten Den Nationale Sikkerhedstjeneste, NSA's, ret til at indsamle telefondata i stor skala. Denne del af loven er nu udløbet.

Lidt før midnat natten til mandag afsluttede Rand Paul maratontalen til Senatet. På det tidspunkt var for at sent at holde afstemningen om den omstridte overvågning.

- Jeg er ved at miste stemmen, og det er langt over min sengetid. Masseindsamlingen af telefondata må stoppe, sagde Paul.

Det var centrale dele af antiterrorlovpakken Patriot Act, som blandt andet tillader at indsamle telefondata i stor skala, der udløb ved midnat søndag.

Tidligere på aftenen blev senatorerne enige om at begynde på drøftelser om en ny lovreformpakke, Freedom Act, som blandt andet indebærer, at telefonselskaberne skal samle på telefondata i stedet for myndighederne.

Det er ikke usædvanligt i den amerikanske kongres, at medlemmer benytter sig af en "filibuster-strategi", hvor politikere holder en maratontale for at undgå en afstemning.

Men både demokrater og republikanere kritiserer Pauls strategi.

- NSA-ansatte, der sædvanligvis tjekker databasen, vil ikke længere kunne gøre det på grund af Rand Paul, siger Pauls partikollega og leder af Senatets efterretningskomité, Richard Burr.

Det betyder, at myndighederne ikke kan aflytte terrormistænkte.

Det Hvide Hus er også stærkt kritisk over for, at det ikke er lykkedes at nå til enighed.

Inden de afgørende forhandlinger sagde chefen for CIA, John Brennan, at det kan øge terrortruslen, hvis myndighederne mister retten til at overvåge borgere.

- Det her er noget, som vi ikke har råd til at gøre lige nu, sagde Brennan.

- Se de frygtelige terrorangreb og volden, som begås verden over. Vi er nødt til at holde vores land sikkert, siger han til tv-stationen CBS.

NSA har også udspioneret europæiske selskaber og politiske ledere - blandt andre forbundskansler Angela Merkel.

Det var den amerikanske efterretningsmand og afhopper Edward Snowden, som i 2013 afslørede, at Den Nationale Sikkerhedstjeneste, NSA, tapper metadata om millioner af amerikanere.

/ritzau/Reuters