Politiske fanger bliver stegt i 50 graders varme i skibscontainere

En ny rapport fra Amnesty International viser, at basale frihedsrettigheder har svære kår i det østafrikanske land, og Claire Beston, der er Eritrea-ekspert i Amnesty International, tøver ikke med at betegne landets regering som en af verdens mest undertrykkende.

»20 år efter den euforiske fejring af uafhængigheden er Eritrea et af de mest undertrykkende, hemmelighedsfulde og utilgængelige lande i verden,« siger hun i en pressemeddelelse.

Amnestys rapport »Twenty years of independence but still no freedom« peger på, at mindst 10.000 mennesker bliver holdt som politiske fanger i landet uden at komme for en domstol. Det er blandt andet folk, som er kritiske over for regeringen, journalister og personer, der praktiserer en ikke-godkendt religion samt indbyggere, der ønsker at forlade landet.

Amnesty fastslår, at der ikke er nogen kendte eksempler på, at de politiske fanger er blevet sigtet, kommet for en dommer eller har fået en advokat. Til gengæld er der adskillige eksempler på tortur, som ofte har medført dødsfald.

Mange fanger holdes desuden i celler under jorden eller i skibscontainere. Flere af dem er placeret i ørkenen, hvor temperaturen svinger fra stegende hedt om dagen til meget koldt om natten. Det er i øvrigt sjældent, at de politiske fanger får lov til at spise sig mætte eller slukke deres tørst.

»Eritrea rummer et hav af officielle og uofficielle fængsler. De metalcontainere, der står i ørkenen, er indrettet således, at fangerne ikke kan lægge sig ned uden at få brandvabler, fordi gulvet er skoldende varmt,« forklarer Amnestys danske pressechef, Ole Hoff Lund, om forholdene for de mange tilbageholdte.

En tidligere fange, som Amensty har talt med i byen Barentu, forklarer:

»Rummet var omkring 2,5 meter gange tre meter, og vi var 33 personer. Det var meget, meget varmt. Døren var lukket, og der var lavt til loftet, omkring to meter. Temperaturen var omkring 50 grader. Der var en dreng på omkring 17 år, der var ved at dø. Vi havde ikke tilladelse til at tale, men vi slog på døren. Vagterne sagde til os, at de ville dræbe os alle, hvis vi ikke holdt op med at råbe. Vi kunne ikke gøre noget for at hjælpe ham.«

Eritrea har i årevis været præget af uroligheder, men da landet løsrev sig fra nabolandet Etiopien i 1993, gav det håb om en ny start. Et håb, der dog længe har været slukket, siger Ole Hoff Lund:

»I 20 år har præsidenten siddet tungt på magten. Han har fængslet mange af dem, der er uenige med ham eller folk, som kræver bedre rettigheder. Det er en diktator, som sidder ved magten.«

At der er en del journalister blandt de politiske fanger i Eritrea er ikke så overraskende, hvis man skeler til en rapport, som organisationen Reporters Without Borders udgav tidligere i år. Den slog fast, at Eritrea er det land i verden, hvor pressefriheden har det sværest. Dermed er der mere åbenhed i et land som Nordkorea.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip