Polsk handelsattaché overrasket over angreb på polsk manual

»Jeg var overrasket over at se angrebet fra 3F, fordi formålet med denne manual i virkeligheden er at sikre, at polske virksomheder er 100 procent i overensstemmelse med de danske regler og markedet. Hvis man er et polsk eller dansk firma og skal ind på et udenlandsk marked, må du tjekke, hvad du kan forvente, hvilke regler der er på området og så videre. Det er den information, vi giver,« siger han og forklarer, at manualen blandt andet også giver informationer om, hvad fagforeninger har magt til at gøre, og hvad de ikke har.

Manualen er udarbejdet af embedsmænd fra det polske erhvervsministerium og har eksisteret i syv år. Ifølge 3F advarer den mod at indgå overenskomster med danske fagforeninger, men her påpeger Wójcikowski, at manualen anbefaler »ikke at undgå kontakt« med fagforeningerne, og er virksomhederne i tvivl om reglerne, kan de gå til en arbejdsgiverforening.

»Vi informerer også firmaer om, at hvis de vil være i fuld overensstemmelse med de danske regler, kan de blive medlemmer af Dansk Byggeri eller Dansk Industri og vil dermed automatisk være fuldt dækket af deres kollektive overenskomster,« siger handelsattachéen.

Og til 3Fs information om, at manualen beskylder danske fagforeninger for at anvende ulovlige metoder, når de vil have polske virksomheder til at aftale dansk løn, svarer Wójcikowski:

»Desværre har vi fået indberettet nogle sager, hvor polske firmaer er blevet tvunget til at yde bidrag, der ikke kræves af EU-lovgivningen. For eksempel tog vi aktivt del i at få afklaret, at hvis fagforeninger tvinger polske virksomheder til at betale ekstra bidrag til pensionssystemet i Danmark, er det ulovligt.«

Handelsattachéen understreger, at man sætter stor pris på fagforeningernes rolle, som ambassadens handelsafdeling »aldrig har undermineret« i kampen for polske arbejderes rettigheder på det danske arbejdsmarked.

Ifølge 3F er den uafhængige konsulent for blandt andet handelsafdelingen, Monika G. Lewinski, medforfatter til manualen. Men den information er ukorrekt, forklarer hun. Hun har dog kommenteret på den under flere informationsseminarer med både ambassaden og handelsafdelingen, og derfor kender hun indholdet, forklarer hun.

»Manualen blev forfattet, fordi den danske model er så diametralt modsat den polske. I Polen har man en arbejdsmarkedslov, og det har man ikke i Danmark. Så formålet var at oplyse,« siger Monika G. Lewinski.

Hun afviser også 3Fs beskyldninger om, at hun er seriefusker og henviser til, at hun har Københavns Byrets ord for, at hun er frifundet for de anklager, som 3F fremsatte mod hende, da hun var direktør i flere firmaer, som gik konkurs under finanskrisen. Hun vil nu stævne 3F for udtalelserne, og det bekræfter handelsafdelingen hos den polske ambassade i en mail.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip