Polsk mediekontrol får EU op i det røde felt

Skrevet af admin

03/01/2016

Dagens topnyheder

EU gør klar til sanktioner imod Polen, efter at landet har taget det første skridt imod direkte kontrol af sine statsejede medier. Det skriver nyhedsbureauet AFP, der citerer den tyske avis Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ifølge avisen fortæller EU-kommissær Günther Oettinger, at man overvejer at putte Polen under observation for brud på europæiske kerneværdier. Hvis Polen ikke ændrer sin lovgivning, kan den proces ende med, at landet mister sin stemmeret i ministerrådet.

Spørgsmålet om Polen skal under observation vil blive bragt op på et møde i EU den 13. januar.

Trækket kommer efter, at Polens parlament tidligere på ugen blev præsenteret for et lovforslag, der indebærer, at chefen for landet statslige medieselskab bliver fyret og erstattet af en bestyrelse udpeget af finansministeriet.

- Loven skal bringe de statslige medier tilbage til polakkerne, sagde medlem af parlamentet for regeringspartiet Lov og Retfærdighed Elzbita Kruk ved fremførelsen af lovforslaget ifølge euobserver.

Hun sagde desuden, at det statsejede medies journalistiske linje er uacceptabel for Polen og alt for kritisk over for den siddende regering.

Loven er blevet stærkt kritiseret af medier i Polen for at være en tilbagevenden til den kommunistiske model, hvor staten havde total kontrol med medierne.

- Det er afgørende, at statslige medieselskaber er beskyttet mod ethvert forsøg på politisk eller kommerciel indblanding.

- Jeg frygter, at disse ændringer vil bringe forudsætningerne for uafhængig, objektiv og upartisk mediedækning i fare, siger en talsmand for OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, ifølge det russiske medie RT.

Polens regerende Lov og Retfærdighed-parti, PiS, er et religiøst, nationalkonservativt parti, der vandt et absolut flertal ved valget i oktober 2015.

Lov og Retfærdighed er EU-skeptiske.

/ritzau/