Polsk minister anker for at få Polanski udleveret til USA

Den fransk-polske filminstruktør Roman Polanski risikerer stadig at ende på anklagebænken i USA, som kræver ham udleveret for et seksuelt overgreb mod en mindreårig i 1977.

I november afviste Polens regering ellers at appellere en afgørelse fra byretten i Krakow, som en måned forinden havde erklæret et amerikansk krav om udlevering ugyldigt.

Men tirsdag meddeler justitsminister Zbigniew Ziobro, at han vil anke afgørelsen til højesteret, skriver det polske nyhedsbureau PAP.

Domstolen afgjorde i oktober sidste år efter flere udsættelser, at filminstruktøren ikke skal udleveres til retsforfølgelse i USA efter en episode for snart 40 år siden, da han havde sex med en blot 13-årig pige i skuespilleren Jack Nicholsons hjem i Los Angeles.

Sagen har tidligere kostet den 82-årige filmmager husarrest.

I 2009 blev Polanski anholdt af politiet i Schweiz og sat i husarrest. Men han blev løsladt igen året efter, da en domstol afgjorde, at han ikke skal udleveres til USA.

Den Oscar-hædrede filmmager nægtede i første omgang at have haft ulovlig sex med den mindreårige under en fotooptagelse, hvor deltagerne havde fået godt med champagne og stoffer.

Derpå blev han sat i et sikret fængsel, og efter 42 dage indgik hans forsvarer forlig med anklagemyndigheden.

Romanski tilstod sex med den mindreårige, men ikke at det var voldtægt.

Filminstruktøren blev løsladt. Men inden dommen faldt, var han ude af USA.

Han har ikke været der siden. Heller ikke for at modtage sin Oscar for bedste instruktør, som han fik for filmen "The Pianist" fra 2002.

I dag bor Polanski i Paris, hvor han også er født. Han har desuden en lejlighed i Krakow i det sydlige Polen.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip