Polsk seriefusker står bag omstridt manual

Det erfarer Fagbladet 3F, som skriver, at Monika G. Lewinski har stået bag fire firmaer, der har snydt sine polske ansatte for løn. Hun har gennem flere år haft et tæt samarbejde med NCC, der er en af de største entreprenører i Polen, og hendes selskaber har fået store ordrer fra NCC til at lægge DONGs kabler i København og på Sjælland.

I manualen advarer ambassaden mod at indgå overenskomster med danske fagforeninger, da det kan blive dyrt. Fagforeninger i Danmark beskyldes desuden for at anvende ulovlige metoder, når de vil have polske virksomheder til at aftale dansk løn.

Samtidig fraråder ambassaden at oplyse om lønforhold til sine ansatte og påpeger, at fagforeningen ingen ret har til at få den slags informationer.

Ifølge Fagbladet 3Fs oplysninger har flere af Monika G. Lewinskis ansatte fået 50 kroner i timen. Og da den polske 3Fer Andrzej Wazner gik til sin fagforening for at kræve sin løn, blev han fyret.

3F førte efterfølgende sag mod B&T Brolægning og fik hentet 600.000 kroner hjem fra Lønmodtagernes Garantifond til Andrzej Wazner og hans kolleger.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), understreger lørdag overfor Berlingske Nyhedsbureau, at regeringen bør rette en skarp henvendelse til ambassaden og den polske regering, så manualen fjernes.

Dagens Gossip