Populær professor vinder Portugals præsidentvalg

Skrevet af admin

25/01/2016

Mest læste i dag

Den kendte tv-mand og juraprofessor Marcelo Rebelo de Sousa skal fremover stå i spidsen for Portugal, efter at vælgerne søndag har peget på ham ved præsidentvalget i landet.

Det var ventet, at Marcelo Rebelo de Sousa ville vinde sikkert, og med 52 procent af stemmerne har han samtidig sørget for, at præsidentkandidaterne ikke skal ud i en anden valgrunde.

Hvis ingen kandidat kan mønstre mindst 50 procents opbakning, skal vælgerne til stemmeurnerne på ny.

I sin sejrstale siger centrum-højre-politikeren, at han vil arbejde for konsensus og dialog på den politiske scene, der har slået alvorlige revner de seneste år.

- Dette valg er slutningen på en meget lang valgproces, der har splittet et allerede sårbart samfund efter en årelang krise. Det er tid til at skrive et nyt kapitel og tage hul på en økonomisk, social og politisk pacificering, siger han til sine støtter ifølge Reuters.

Marcelo Rebelo de Sousa er i Portugal kendt som "professor Marcelo", og hans tårnhøje favoritstatus kan han tilskrive sine mange år på tv-skærmen.

Den 67-årige juraprofessor har været involveret i portugisisk politik og tv siden sin ungdom. Han var medstifter af en ugeavis, da han var i 20'erne, og han hjalp med til at stifte Det Socialdemokratiske Parti, der trods navnet er et konservativt parti.

Siden debuterede han med stor succes som politisk analytiker.

Skønt præsidentposten mest er af ceremoniel karakter, så har præsidenten ét politisk vigtigt redskab: Han eller hun kan opløse parlamentet i tilfælde af en politisk krise.

Det er de meget opmærksomme på både i Portugal og EU efter parlamentsvalget i oktober, hvor Socialistpartiet dannede en mindretalsregering med støtte fra den yderste venstrefløj.

Ved præsidentvalget var Sampaio da Nóvoa med 22 procents opbakning den nærmeste forfølger til Marcelo Rebelo de Sousa. Nóvoa har sent søndag aften ønsket sin politiske modstander tillykke med sejren.

- Fra i dag er Marcelo Rebelo de Sousa min og alle portugiseres præsident, siger han til den portugisiske public service-kanal RTP.

- Nu ønsker jeg at bidrage til et samarbejde omkring den nye præsident - uden tøven og med en dyb, demokratisk overbevisning, siger han videre.

/ritzau/