Populær Rwanda-præsident kan måske blive siddende til 2034

Skrevet af admin

18/12/2015

Mest læste i dag

Valgstederne er tidligt fredag morgen blevet åbnet i det afrikanske land Rwanda.

Indbyggerne i Rwanda skal ved en folkeafstemning tage stilling til, om landets forfatning skal ændres, så den nuværende præsident, Paul Kagame, potentielt kan blive siddende frem til 2034.

Forfatningsændringen, der blev godkendt i parlamentet i november, forkorter godt nok præsidentens valgperiode fra syv til fem år og fastholder, at en præsident kun kan sidde i to perioder.

Men samtidig gøres der en undtagelse for Paul Kagame, der med forfatningsændringen får lov at stille op til endnu en syvårig periode i 2017, selv om han til den tid allerede vil have siddet i to gange syv år.

Derefter - i 2024 - vil han så kunne vælges for yderligere to femårige perioder.

Omkring 6,4 millioner rwandere kan stemme fredag, og ifølge BBC tyder meget på, at et overvældende flertal vil stemme for en ændring af det afrikanske lands forfatning.

Paul Kagame anerkendes både i sit hjemland og i udlandet for at have skabt udvikling og økonomisk vækst i landet, der i 1990'erne blev hærget af et brutalt folkemord, hvor op mod 800.000 mennesker menes at være blevet dræbt.

Præsidentens kritikere mener dog, at han styrer landet med hård hånd og til tider ser stort på menneskerettighederne.

Både USA og EU har kritiseret ændringerne til forfatningen i Rwanda for at være en svækkelse af den demokratiske proces i landet.

Paul Kagame har styret Rwanda siden 1994, hvor en tutsi-oprørshær, han stod i spidsen for, lykkedes med at stoppe folkemordet, som blev begået af ekstremister fra hutu-flertallet.

Selv har præsident Kagame ikke meldt ud, om han vil stille op til en ny periode i 2017.

Men bliver det et ja til forfatningsændringen fredag, kan han potentielt komme til at sidde på magten i Rwanda i 40 år.

/ritzau/