Populært opslag på Facebook: Sådan giver du førstehjælp til en udmattet brumbasse

Nogle vælger at kvase humlebien med en sko eller en sammenrullet avis, hvis den har forvildet sig indendørs. Andre fodrer den med sukker og kærlighed, så den kan komme til kræfter før næste livsetape.

Den norske brumbasse-entusiast Frode Rognes har på sociale medier opfordret alle til at foretage sidstenævnte valg, og nu er hans opslag på Facebook blevet delt over 20.000 gange.

Han ønsker, at alle hjælper med at sende humlebierne godt ind i sommermånederne, fordi de er vigtige for naturen, skriver norske VG.

Her er hans guide til at give en træt brumbasse førstehjælp: 

- Når en humlebi kommer ind i lejligheden/huset, har den ofte et fladt batteri, når du finder den. Tag den forsigtigt op i en tændstikæske og forbered et måltid i form af sukkerholdige drikkevarer (for eksempel kold te på en bananskræl). Alle forårshumlebier er nemlig dronninger og skal opbygge et samfund, skriver Rognes i det populære opslag.

- Hvis du redder en dronning i foråret, så har du hjulpet naturen med hundreder af humlebier og tusindvis af bær, frø og frugter. Det er en fordel med en solstråle, når humlebien skal lette igen, slutter han.

Ifølge VG er der mange gode grunde til at hjælpe de små basser i forårsmånederne.

- Humlebier er meget effektive bestøvere, og de er derfor anvendt i mange drivhuse i Norge. Det anslås, at mellem 15 og 30 procent af den mad, vi spiser, er bestøvet af bier og humlebier. En stor del af vores blomstrende planter er afhængige af insektsbestøvning til at danne frø og formere sig, skriver avisen.

Det kan man jo lige tænke over, næste gang man støder på en afkræftet humlebi i sin stue.

Følg Dagens Dyreriget for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip