Populært præventionsmiddel mistænkes for at sende ung kvinde på hospitalet

Skrevet af Alexander Klemp

08/04/2015

Dagens topnyheder

24-årige Erika Langhart var en ung kvinde med mod på livet. Men i november 2011 fandt hendes kæreste hende på gulvet i deres lejlighed. Hendes hjerte var stoppet med at slå, fortæller CNN.

Ambulanceredderne forsøgte flere gange at få det i gang igen, men det stoppede igen. To gange stoppede det i ambulancen og en sidste gang på hospitalet. Erika vågnede aldrig op igen. 

Hendes forældre blev ringet op af lægerne, som bad dem om at komme til hospitalet. De spurgte også, om Erika brugte nogen form for præventionsmiddel. 

Erikas mor, Karen, fortalte, at hun brugte NuvaRing - på dansk kaldet P-ring. 

Lægen fortalte derefter, at der var en sammenhæng mellem P-ringen og blodpropper i lungerne - såkaldt lungeemboli. De fjernede derefter P-ringen fra Erika. 

Journaler fra hospitalet, som CNN har fået indsigt i, fortæller, at P-ringen var med til at højne risikoen for blodpropper. Erika havde fået en blodprop i benet, som gennem blodårer havde kravlet op til lungerne, hvor de medførte adskillige hjertestop. Disse gjorde, at hun blev erklæret hjernedød. 

Erikas forældre kom aldrig til at høre deres datters stemme igen. 

En lignende episode udfoldede sig for Megan Henry 3.000 kilometer væk i USA. Hun trænede intensivt i skeleton - en særlig olympisk slæde-disciplin. Men i 2012 blev hendes drømme om vinter-OL sat på en hård prøve. 

Få uger efter hun var begyndt at bruge P-ringen, kollapsede hun til træning og kunne næsten ikke trække vejret. Det var som om, at en elefant stod på hendes brystkasse. 

Efter hun havde besøgt fem læger, så var der endeligt én som mente, at hun blodpropper i lungerne - formentlig på grund af hendes præventionsmiddel. 

Ultralyds- og CAT-skanninger viste at lægens formodning var rigtig. Hun blev med det samme sendt på hospitalet, da hendes liv var i fare. 

Megan gik med ét fra at være elite sportsudøver til at trække vejret gennem en maskine og spise blodfortyndende medicin. 

P-ringen blev godkendt af Lægestyrelsen i 2001 og er en hormonel præventionsform som sidestilles med p-piller. Den fremstilles og sælges af Merck - et internationalt medicinalfirma.

- Der er en lille risiko for blodpropper ved P-ringen og andre hormonelle præventionsformer. Men risikoen er stadig væsentlig mindre end når man først er gravid,- udtaler Merck.

Se den fulde historie om Erika, Megan og P-ringen herunder.

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: