Porosjenko: Ukraine vil nærme sig EU uanset afstemning

Skrevet af admin

07/04/2016

Dagens topnyheder

Ukraine vil fortsætte sin tilnærmelse til EU, selv om et mindretal af de hollandske vælgere har nedstemt en associeringsaftale mellem EU og den tidligere sovjetrepublik.

Det siger Ukraines præsident, Petro Porosjenko, under et besøg i Japan.

EU's aftale med regeringen i Kijev har allerede været virksom fra årets start. Den skal ratificeres af samtlige 28 medlemslande for at have juridisk gyldighed, og kun Holland manglede.

Den underskrift på aftalen kommer ikke uden videre.

- Under alle omstændigheder vil vi fortsætte med at implementere associeringsaftalen med EU, herunder en grundlæggende og omfattende frihandelsaftale, siger Porosjenko.

- Vi vil fortsætte vores bevægelse mod Den Europæiske Union.

Mange ukrainere føler, de har fortjent traktaten om samarbejde med EU efter en dramatisk konflikt med Rusland, der har ført til den russiske besættelse af halvøen Krim og et russisk-støttet oprør i den østlige del af Ukraine.

Tilhængerne i Holland af traktaten har fremhævet, at et nej ville være en sejr for Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Porosjenko nedtoner betydningen af den ikke-bindende hollandske folkeafstemning, men siger, man vil afvente, hvordan den hollandske regering og parlamentet i Haag vil reagere på folkeafstemningen.

64 procent stemte nej ved onsdagens folkeafstemning om EU's aftale med Ukraine, mens 36 procent stemte for. Det skal dog ses på baggrund af, at kun 32 procent af vælgerne stemte.

Det betyder med andre ord, at lidt over 20 procent af de hollandske vælgere har forhindret en hollandsk ratifikation på de nuværende betingelser.

Hollands premierminister, Mark Rutte, har oplyst, at hans regering vil rådføre sig med EU-Parlamentet og de europæiske partnere "skridt for skridt".

- Det kan tage dage og uger, siger han.

/ritzau/Reuters