Portræt: Årets leder var ikke hurtig nok til Grundfos

Efter kun tre år hos pumpekoncernen Grundfos blev produktionsingeniøren Carsten Bjerg inviteret ind i ledelsen i Bjerringbro, hvor han syv år senere blev han udpeget til topposten som koncernchef.

- Han imponerede med sin seriøsitet og velovervejethed, sagde den tidligere administrerende direktør i Grundfos, Poul Vesterbæk, da han skulle forklare valget af Carsten Bjerg i 2007.

Som leder forsøgte Carsten Bjerg at strømline den fonds- og familieejede virksomhed. Traditionelt har Grundfos været præget af en konsensuskultur, og den nye koncernchef forsøgte at indføre mere topstyring i virksomheden.

Carsten Bjerg er født i Aarhus og har studeret ved Danmarks Ingeniørakadami og Cambridge University. I 1983 blev han ansat hos Danfoss, indtil han i 1997 begyndte i Grundfos. Her steg han hurtigt i graderne, og i 2007 blev han koncernchef.

Carsten Bjergs arbejde som chef blev belønnet sidste år, da han til konferencen Ledelsens Dag i København blev kåret til Årets Leder 2012 af organisationen Lederne og fik overrakt en tyk, tung buket blomster.

Nogle mennesker er naturlige ledere, mener Carsten Bjerg selv, der ville tage et opgør med jantelovsmentaliteten i dansk erhverv.

- Det giver ingen mening ikke at fortælle folk, at de er store talenter. Man må meget gerne skille sig ud, sagde han til Jyllands-Posten, efter at han havde fået overrakt buketten.

Kun et år senere har bestyrelsen så overraskende valgt at fyre Carsten Bjerg. Årsagen til fyringen blev angivet som utilfredshed med "nøgletal og udvikling" i koncernen.

Erhvervskommentatorer vurderer, at virksomheden leder efter en salsorienteret leder, der kan strømline virksomheden og træffe hurtigere beslutninger. Opgøret med janteloven var altså ikke vidtgående nok. Og Bjerg selv går nu på ferie:

- Nu ser jeg fremad. Det er det, jeg har mest lyst til at bruge min energi på. Jeg har ikke besluttet mig for noget endnu, så nu tager jeg det foreløbig stille og roligt og ser frem til en god lang juleferie, siger Carsten Bjerg selv til Børsen efter at have fået fyresedlen.

/ritzau/

Dagens Gossip