Portræt af Oleg Tinkov: Vild, vildere, Tinkov

En russisk udgave af Simon Spies. Sådan beskrev Rusland-ekspert Erik Kulavig for nylig den russiske milliardær Oleg Tinkov, der under årets Tour de France ufiltreret lukkede op for posen med opsigtsvækkende udbrud.

»Jeg vil købe en hund, kalde den Froome og gennemtæve den morgen og aften. Og så vil jeg sulte den i tre uger,« lød det blandt andet på russerens Twitter-profil.

En grov og voldsom sviner, der på sin egen groteske facon tegner billedet af en herre, som gør ordet ’kontroversiel lige så utilstrækkeligt som en russisk natklub uden vodka.

45-årige Oleg Tinkov blev født i den sydlige del af Sibirien. Efter Berlin-murens fald i 1989 så han store muligheder i de nye kommercielle markeder og grundlagde der sin første store virksomhed. Efterspurgte varer som blandt andet læbestift og cowboybukser blev hentet over grænsen og solgt til overpris.

»Oleg Tinkov er et godt eksempel på en tidligere sortbørshandler, som er blevet en succesfuld forretningsmand. Da det blev legalt at handle, kunne de løfte kapitalerne fra den sorte sektor og blive mere eller mindre lovlydige forretningsfolk,« har Erik Kulavig tidligere fortalt til TV2.

Lidt tidligere havde en ung Oleg Tinkov været soldat i to år hos KGB - Ruslands hemmelige politi.

Efter Oleg Tinkovs første forretningseventyr kastede russeren sine kræfter på elektroniske varer. Undervejs i processen indledte han et samarbejde med kriminelle bander, der kunne låne ham penge for langt lavere renter end de sovjet-russiske banker, der på det tidspunkt var præget af jerntæppets nylige fald.

Elektronikkæden Technoschock blev en tordnende succes, og hundredvis af millioner brusede ind på bankbogen som bølger fra en tsunami.

Oleg Tinkov hvilede dog ikke på succesen. Jagten på milliarder fortsatte, og denne gang blev fokus rettet mod fødevareindustrien.

Nærmere betegnet pasta. Frossen pasta.

Under navnet Daria blev også denne virksomhed en millionforretning, som siden blve solgt til en fremadstormende russisk oliemilliardær ved navn Roman Abramovich - nu ejer af Premier League-klubben Chelsea.

Pengene fra salget investerede den festlige forretningsmand i øl. Tinkoff Breweries blev skabt og efterfulgt af restaurant-kæden Tinkoff Restaurants.

Bryggeriet blev i 2005 solgt for det astronomisk beløb 1,2 milliarder kroner, hvorefter Oleg Tinkov nu endelig følte sig klar til at kaste sig over sin store hobby: Cykling.

Som tidligere ung cykelrytter skulle passionen for sporten udleves som holdejer.

Men hvor rigmanden hidtil havde forvandlet sine virksomheder til guldminer, var succesraten anderledes lav i cykelsporten. Både sportsligt og økonomisk.

Continental-holdet Tinkoff Restaurants blev aldrig en succes og måtte lukke. Skuffelsen fik dog ikke Oleg Tinkov til at opgive cykeldrømmen.

Kort efter så Tinkoff Credit Systems landevejslyset finansieret af Tinkovs indtræden i bankverdenen. Med Tinkovs nystartede bank i ryggen blev profiler som Tyler Hamilton, Danilo Hondo og Jörg Jaksche hentet ind. Ryttere som skulle vise sig at have en mere plettet dopingbaggrund end de polkadottede prikker på Tour de France’ bjergtrøje.

Ved udgangen af 2008 var det dog også slut for dette cykelhold. Fokus var tilbage på distribueringen af kreditkort, inden han i sommeren 2012 igen bragede ind i cykelverdenen. Denne gang som hovedsponsor for Bjarne Riis’ cykelhold.

Men heller ikke her viste russerens store ego og cykelverdenen sig som det perfekte match. Hvilket allerede stod klart under årets Tour de France Efter han i begyndelsen af løbet havde tweetet løs om, at han spiste kaviar og havde besøg af langbenede ludere i sin luksusvilla i Toscana, fik offentligheden allerede få dage inden løbets afslutning en indikation på forretningsmandens farvel til Riis.

»Giv mig en grund til at fortsætte mit sponsorat af et hold, der ikke kan vinde Tour de France,« skrev han på Twitter.En ting er sikkert. Der er aldrig stille omkring Oleg Tinkov.

Dagens Gossip