PORTRÆT: Fra flink London-dreng til grusom islamistisk bøddel

Der er en høj sandsynlighed for, at Mohammed Emwazi med tilnavnet Jihad John, er blevet dræbt ved et amerikansk droneangreb, siger sikkerhedskilder i Washington.

Mohammed Emwazi er født i Kuwait og kom i 1994, seks år gammel, til Storbritannien. Hans lærere husker ham som en stille ung mand, der fulgte godt med i skolen.

I dag husker verden Jihad John som den brutale bøddel fra Islamisk Stat (IS), der i 2014 klædt i sort, skar halsen over på den amerikanske journalist James Foley. Alt filmet og dokumenteret i al sin gru.

Og der fulgte flere lignende videofilmede henrettelser af amerikanere, briter og japanere klædt i orange kjortler. Også en syrisk soldat skar han halsen over på.

Danskeren Daniel Rye, der sad som gidsel hos IS i over et år og blandt andet havde Jihad John som fangevogter, har over for DR's korrespondent Puk Damsgaard beskrevet, hvordan Jihad John torterede ham både fysisk og psykisk.

Emwazi blev genkendt af efterretningstjenesterne på sin London-accent.

Han voksede op i det nordvestlige London og havde problemer med jævnaldrende i teenageårene, skriver BBC.

- Særligt i den alder, i niende klasse, og særligt blandt drengene, er det den tid, hvor hormonerne raser, og han havde nogen problemer med at blive kanøflet, og det tog vi os af, husker en lærer.

Emwazi blev i 2009 it-uddannet på University of Westminster, og på det tidspunkt forbandt få ham med radikalisering.

Men det var samme år, at den britiske spiontjeneste MI5 tilsyneladende oprettede en sag på ham.

Emwazi rejste sammen med to andre muslimer til Tanzania. Her blev de nægtet indrejse, og tanzaniske politivagter husker, at han lavede en mægtig scene, råbte og skreg "som om alkohol var indblandet",

Han blev afhørt af MI5-folk, da han vendte tilbage til Europa.

MI5's interesse var ikke svær at forstå. Emwazi havde regelmæssigt kontakt med radikale islamister med forbindelse til Mellemøsten og Somalia.

Han havde året forinden opholdt sig i længere tid i Kuwait sammen med familien, men blev af uklare grunde nægtet indrejse i olie-emiratet efter et kort besøg i Storbritannien.

I sommeren 2013 forsvandt han, og hans forældre meldte ham savnes. Politiet kunne fire måneder senere fortælle, at han var i Syrien.

Derefter dukkede han op 19. august 2014 i den første brutale video fra Islamisk Stat, hvor han skærer halsen over på journalisten James Foley.

/ritzau/

Dagens Gossip