Portræt: Her er New Yorks nye borgmester

Venstrefløjs-demokraten Bill de Blasio er blevet valgt som ny borgmester i New York de næste fire år.

De Blasio afløser den uafhængige milliardær-politiker Michael Bloomberg, som efter 12 år og tre embedsperioder ikke kan stille op til valget i USA's største by.

New Yorks nye borgmester er født i 1961 og opvokset i staten Massachusetts.

Efternavnet stammer fra hans mors italienske familie, mens faren har tyske rødder. De Blasio har fortalt om sin vanskelige barndom med sin far, som var alkoholiseret krigsveteran.

Bill de Blasio er uddannet på New York University og Columbia University. I 2000 arbejdede demokraten for Hillary Clinton under hendes succesfulde valgkampagne for at blive valgt til det amerikanske senat.

De Blasio har siddet i New Yorks byråd i otte år. I 2010 blev han byens ombudsmand, hvor han hjalp borgere med forskellige klager.

Hans kone, Chirlane McCray, er digter, redaktør, feminist og aktivist. Han er hvid, og hun er sort, og deres multietniske familie er blevet brugt aktivt i valgkampen i New York, hvor der bor mange forskellige folkeslag.

Bill de Blasio afløser den partiuafhængige milliardær-politiker og mediebaron Michael Bloomberg, som efter 12 år ved roret ikke kunne stille op igen som borgmester i New York.

Bill de Blasio afløser officielt Michael Bloomberg i starten af januar og bliver dermed den 109. borgmester i New Yorks historie. Det er første gang siden 1989, at newyorkerne vælger en demokrat til deres borgmester.

De Blasio gik til valg på at ændre sin forgængers økonomiske politik. Budskabet var, at New York er blevet to byer: De privilegerede er ufatteligt rige, mens mange mennesker lever under eller tæt på fattigdomsgrænsen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip