PORTRÆT: Hillary Clinton vil tilbage til Det Hvide Hus

Skrevet af admin

12/04/2015

Dagens topnyheder

Hillary Clinton skal forsøge at gøre det, som hun ikke kunne i 2008, da hun tabte primærvalget til en relativt ukendt, ung, afroamerikansk senator fra Illinois ved navn Barack Obama.

Det kræver, at den Yale-uddannede advokat får fat i de kvindelige vælgere i sin valgkampagne, hvis hun skal lykkes med sit andet forsøg på at blive den første kvindelige præsident i USA, mener journalisten Sarah Von Essen, der har skrevet portrætbogen "Hillary Rodham Clinton".

- Balancen er at sætte hende i nyt lys, hvor man samtidig slår på, at hun kan noget helt særligt i kraft af sin erfaring og sit køn, siger hun.

I februar 2013 trådte Hillary, som er født i Chicagos middelklasse i 1947, tilbage som udenrigsminister, efter at hun i december året før fik en blodprop efter en hjernerystelse.

Efter et par år på sidelinjen, hvor hun blandt andet er blevet mormor, er hun dog endnu engang klar til at gå efter at indtage verdens mest magtfulde hverv.

Med en fortid som førstedame for sin mand, Bill Clinton, som hun blev gift med i 1975, senator i New York og udenrigsminister i Obamas regering stiller hun til kamp med det tungeste cv i det tilbageværende felt af primærvalgskandidater, mener hendes tilhængere.

Det illustreres med et citat fra magasinet The Economist, som tidligere har skrevet:

- Som udenrigsminister fløj hun næsten en million mil og besøgte 112 lande. Hvis der opstår en udenrigspolitisk krise på hendes vagt, er der stor sandsynlighed for, at hun allerede har været der, læst baggrundsnotaterne og drukket te med de lokale magthavere.

Men magt kan korrumpere, så det, der kan benævnes som hendes største styrke, anses også som hendes svaghed blandt kritikere.

Hun har været en del af den politiske elite i USA siden slutningen af 1970'erne, og siden har hun arbejdet sig op til den absolutte top. Derfor er hun også tidligere blevet beskyldt for at være svær at relatere sig til for almindelige amerikanske kvinder.

Forståelseskløften er bedst illustreret ved et svar til en journalist i 1991, som stillede spørgsmål ved, om Hillarys selvstændighed skadede Bill Clintons præsidentkampagne.

- Jeg kunne selvfølgelige været blevet hjemme og have bagt småkager og drukket te, sagde hun dengang til stor provokation for mange hjemmegående husmødre.

Det amerikanske primærvalg går i gang i 2016, og hvis Hillary Clinton ender med at gå hele vejen til Det Hvide Hus, vil hun blive den næstældste præsident nogensinde kun overgået af Ronald Reagan, som var næsten 70 år gammel, da han blev indsat i 1981.

/ritzau/