Portræt: Holger K. fuldender comeback med ny ministerpost

Da SF's Holger K. Nielsen i 2005 takkede af som formand og overlod posten til Villy Søvndal, var det efter 14 år i spidsen for det røde parti.

Siden spillede han en mindre fremtrædende rolle som blandt andet forsvars- og udenrigsordfører, inden hans støtte til Annette Vilhelmsen i formandskampen blev honoreret med et politisk comeback og en skatteministerpost i oktober 2012.

Hans genkomst i SF bliver torsdag fuldendt, når han overtager topposten som udenrigsminister - et område han altid har været meget engageret i - efter netop Villy Søvndal, der onsdag valgte at trække sig på grund af helbredsproblemer.

Holger K. Nielsen er uddannet cand.mag. i dansk og samfundsfag fra Københavns Universitet i 1979. I to år derefter var han sekretær for EU-Parlamentet for gruppen af kommunister og beslægtede. I 1981 blev han valgt ind i Folketinget for første gang.

Som 31-årig satte den vestjyske politiker sig på SF's formandspost efter et kampvalg mod Steen Gade. Holger K. Nielsen overtog formandsposten fra Gert Petersen, berømt for sine seler og kælenavnet "Den Store Rorgænger."

I sin tid som formand for SF havde Holger K. Nielsen megen fokus på EU. Hans skepsis over for det daværende EF blev i 1992 cementeret med sloganet: "Holger og konen siger nej til Unionen".

Flertallet af vælgerne fulgte ham og stemte nej til Maastricht-traktaten.

Det følgende år var Holger K. Nielsen en af arkitekterne bag det historiske kompromis, hvor Danmark tog fire forbehold i EU, blandt andet omkring den fælles mønt.

Forbeholdene blev vedtaget ved en folkeafstemning i 1993, hvorefter Danmark tilsluttede sig traktaten som følge af Edinburgh-aftalen. Selv har han kaldt forbeholdene for sin største politiske bedrift.

Siden har EU dog ændret sig, og han har i flere år givet udtryk for, at flere af forbeholdene ikke længere giver mening.

En af opgaverne som udenrigsminister bliver da også at arbejde på at afskaffe forbeholdet om retslige og indre anliggender samt forsvarsforbeholdet - det står nemlig nedfældet i regeringsgrundlaget fra 2011.

Som skatteminister har Holger K. Nielsen skulle forsvare det kritikerne har kaldt "blå" selskabsskattelettelser. Og han har derudover været i vælten på grund af Skats fejlagtige ejendomsvurderinger samt anklager om bøllemetoder i indkrævningen af skat.

Privat bor den 62-årige folketingspolitiker i Valby og er gift med Elisabeth Tosti Nielsen. Tosti er hans anden kone, og sammen har parret to hjemmeboende børn. Holger K. har desuden to børn fra et tidligere ægteskab.

/ritzau/

Dagens Gossip