Portræt: Jens Madsen fratræder stillingen som spionchef

Efter blot halvandet år på posten fratræder Jens Madsen onsdag stillingen som chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvor han 1. januar sidste år blev ansat på en seksårig kontrakt.

Madsens fratrædelse kommer samme dag, som Justitsministeriet fremlægger Rigspolitiets evaluering af indsatsen i forbindelse med terrorangrebet i København 14. og 15. februar 2015.

- Det har været en spændende udfordring at lede PET de sidste halvandet år. Det er ikke nogen hemmelighed, at det er en meget krævende stilling og har været en meget krævende periode, udtaler Jens Madsen i en pressemeddelelse.

- Efter grundige overvejelser har jeg aftalt med departementschefen i Justitsministeriet og rigspolitichefen, at jeg nu vil kaste mig over nye opgaver med at udvikle dansk politi.

Jens Madsen overtog en organisation, hvor tilliden mellem ledelse og medarbejdere var på nulpunktet.

Selv skrev han i en pressemeddelelse i forbindelse med sin ansættelse som PET-chef, at han var utrolig glad for tilliden, der blev vist ham ved udnævnelsen.

- PET varetager en uhyre vigtig samfundsopgave i Danmark, og jeg ser frem til at lede denne indsats i samarbejde med rigtig mange dygtige og dedikerede kolleger i PET, sagde han tilbage i januar.

Den nu tidligere PET-chef kommer fra en toppost i Bagmandspolitiet.

Han blev udnævnt i september 2006, og med sine dengang 38 år var Jens Madsen den hidtil yngste chef for Bagmandspolitiet.

Siden 1. januar 2013 har han også været statsadvokat for international kriminalitet.

Han har stået i spidsen for at modernisere organisationen, og ifølge justitsminister Karen Hækkerup (S) har Jens Madsen de analytiske, ledelsesmæssige og kommunikative evner, der kræves af en PET-chef.

Jens Madsen er cand.jur. fra Københavns Universitet i 1994 og startede sin juridiske karriere i Finanstilsynet.

I 1997 begyndte han i Statsadvokaturen for Økonomisk Kriminalitet, hvor han beskæftigede sig med bekæmpelse af hvidvask og finansiering af både nationalt og internationalt terrorisme.

Han har haft en lang række spektakulære sager gennem årene, hvor sagerne om Midtbank og insiderhandel samt Stein Bagger-sagen blot er nogle af dem.

Også kriminelle, der gemmer ulovlige penge af vejen på hemmelige udenlandske konti, har haft Jens Madsens bevågenhed.

Han beskrives som en rolig type uden de store armbevægelser af sine kolleger. Og når han ikke jager kriminelle, bruger han tiden på sport og friluftsliv sammen med sin kone og tre børn.

/ritzau/

Dagens Gossip